24
Съб, Фев
22 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Свиленградчанката Анастасия Тенева е единствената столетница в общината, никога не е боледувала. Бабата на Милко Калайджиев се радва на 4 внука, 10 правнука и 2 праправнука

100 години навършва на 21 януари свиленградчанката Анастасия Тенева, която е баба на известния наш попфолк певец Милко Калайджиев. За впечатляващата си възраст от цял век единствената столетница в общината изглежда поразително добре. Баба Шинка, както я знаят всички, не ползва очила, не й трябва и бастун. През дългия си досегашен живот тя никога не е боледувала.

Какво да кажа, сама не знам как станаха толкова много годините ми, сподели столетницата. Преди около две години се наложило да й направят операция на очите, защото имала перде. Лекуващият доктор от Стара Загора повикал в стаята й лекари-стажанти с думите „Елате да видите едно чудо на природата“, защото като се изключи проблемът с очите, нашенката не знае що е болест и е в отлично здраве. Нищо не ме боли, ни глава, ни корем, ни стомах, каза баба Шинка. Никога не е пила лекарства. Понякога взимам по един аналгин, за да заспя, иначе никакви хапчета не пия, сподели стогодишната жена.

Най-възрастната жителка на общината е весела, усмихната, лъчезарна и гостоприемна. През живота си никога не е пушила. Специален режим не спазва. Сутрин не закусва, но винаги пие кафе „Нова Бразилия“. Предпочита го със захар. Всеки ден си пийва по 2-3 глътки винце и се чувства много добре. Не се лишава от нищо, обича да си хапва „каквото поиска душата“, но не прекалява. Снощи на вечеря хапнах една курабийка, повече не ми се ядеше, сега за обяд имам манджа, снахата ми я донесе, обясни баба Шинка. В момента тя тежи 39 килограма. Добре съм така, докторът ми каза, че ако съм била дебела, досега да съм умряла, разказа столетницата.

Дълги години баба Шинка е била тютюноработничка. По цял ден е седяла със свити крака на земята, докато е работила в тютюневия склад. Хората, които я познават, казват за нея, че има „златни ръце“. Била е на 15 години, когато завършила курс „бяла бродерия“. Много обича да плете и сама не знае колко точно ръкоделия е изработила. Сама се научила да шие добре на машина и винаги се носила с модерни дрехи. Тя е и майсторка на вкусни погачи, баници и катмери. Сега обаче няма достатъчно сили за това. Разделила се е с още едно от любимите си занимания – отглеждането на цветя. Навремето е имала над 100 саксии с растения, които по-късно предала на снаха си. Живее сама, но къщата на сина й е в същия двор. Справя се с малкото си домакинство, децата й също много й помагат.

Богата съм с деца, казва най-възрастната жителка на общината. Тя се радва на 4 внука, 10 правнука и 2 праправнука. По-голямата част от челядта й са момчета. Най-малкият от наследниците й се казва Теодор. Той е син на правнучката й Мина и е на две годинки. Другият праправнук е с една година по-голям от Тео и се казва Милко. Преди три години Баба Шинка е ходила на сватбите на двама от правнуците си. Много весело беше, издържах до 2 часа след полунощ, разказа тя. Помагала е за отглеждането на много от децата. Когато се родили близнаците на Милко Калайджиев Алекс и Антонио била, на 90 години. На тази възраст мислех вече да умирам, ама като се родиха близнаците, викам си Шино, стягай се, споделила тя по-късно с баща им.

Сега баба Шинка прекарва времето си пред телевизора. Обича и да слуша радиоточката. Какво да правя, нали трябва времето да мине, обясни тя. Има хора умират много млади, а аз съм на 100 години, оттук насетне каквото Господ каже, сподели столетницата.

Елена МИХАЛЕВА