15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Прибират пушките до август

С добри резултати приключиха ловния сезон дружинките от местното дружество. Общо 666 хищника отстреляха авджиите, съобщи Петър Вангелов, зам.-председател на тукашното ловно-рибарско дружество. По думите му спуснатият план за отстрел е преизпълнен.

Любителите на чифтето са гръмнали 454 чакала при план 328, както и 160 лисици, 22 свраки, 17 скитащи кучета, 4 бялки и 4 язовци. С най-добра слука се разписали ловците от дружинките „Сладун“ и „Свиленград 8“.

Любителите на чифтето от местното ловно-рибарско дружество са гътнали и два вълка. Единият бе повален от Стоян Стоянов от дружинката в с. Сладун. Близо 40-килограмовият звяр преследвал стадо от 15 - 16 кошути, когато бил покосен от Стоянов само с един изстрел. Вълците в България са много, сподели Петър Вангелов. По думите му за цялата страна те трябвало да са 150 – 200, а били най-малко 10 пъти повече.

Между другото 23-ма се записаха в курса за ловци, сподели Петър Вангелов. В момента тече теоретичната част, а през май започва и практическата. Юни пък ще е изпитът. Курсът се провежда по програма, утвърдена от Изпълнителната агенция по горите. Новите ловци ще запълнят част от вакантните места в дружинките в община Свиленград. Техният брой се определя в зависимост от свободната ловна площ, с която разполага дадено дружеството, уточни още Петър Вангелов.

Диляна ЦВЕТКОВА