28
Сря, Фев
22 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

79Столетникът още ходи на лов и е запален пчелар

Стогодишният юбилей на Жеко Марков навръх църковният празник Св. Архангел Михаил се превърна в истински празник за жителите на с. Лозен. Дядото е единственият в селото, който достига до тази възраст. Той е и най-старият в община Любимец. Това не му попречи гордо да развее трибагреника и да поведе хорото на мегдана. Половин село се стече на площада да му пожелаят още дълги години да е жив и здрав. Рожденникът получи поздравления и от градоначалникът на Любимец Анастас Анастасов, който го дари с поздравителен адрес, парична премия и празнична торта. Кметският наместник пък в Лозен Ангел Гинев подари на юбиляра цървули, с пожелание да ги скъса от носене. Камуфлажни зимна и лятна шапка за лов дядото получи от един от младите авджии Петър Кавалджиев, завърнал се наскоро от Америка. „Най-скъпият“ подарък поднесе 12-годишният Даниел Иванов. Момчето дълго време събирало парички, за да купи торта на съселянина си.

Дядо Жеко е роден през 1912 г. Бил е на 8 години, когато се разболява тежко от черна жълтеница и докторите почти го отписват от този свят. Благодарение на Архангел Михаил се преборих с болестта, споделя старецът. Радва се на син, дъщеря, един внук и двама правнуци. Съпругата му умира през 1984 г. Живее със сина си, но все още се справя сам. Старецът от едно време е запален пчелар и казва, че тайната на дълголетието се крие в пчелното млечице и червеното вино. Остават ми 3 години, заяви възрастният мъж. Преди време ходил на баячка и тя му предрекла, че ще доживее до 103 години.

Още ми са пред очите събитията в първата и втората фаза на войната, в които съм участвал, но в бой не съм влизал, спомня си бай Жеко. Като войник в 10-ти Родопски полк съм бил в Унгария, Хърватия и Австрия. Тогава се научих да стрелям, споделя още старецът, а през 1932 г. си купих пушка и станах ловец. Продължават да ме канят на излети. Оставам край огъня, докато другите се върнат от пусия. Приятелите му от ловната дружинка го сочат като душата на компанията. Споделят, че възрастният мъж със завиден хумор им разказва истории от младежките си години. Въпреки, че вече не ловува така активно, както преди, заради страстта си по авджилъка има платен билет и за 2012 г. Най ми е хубаво с дружинката да ида в боровата гора на въздух, споделя още старецът.

Всички да надхвърлите моите години и винаги да сте весели, пожела дядо Жеко на дошлите да го поздравят. Трябва да не обръщате внимание на хората, които ви нагрубяват. Ако някой ви обиди, подминете го, тогава ще доживеете до 100 години.1

Диляна ЦВЕТКОВА