17
Сря, Юли
28 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

161286-килограмовият „странджански лъв“ повален с един изстрел от Николай Проданов

Рекордно голямо диво прасе бе отстреляно в местността „Карабаша“ при излет на ловците от дружинката на с. Дервишка могила. Само с един изстрел на ловната си карабина Бенели 30-06 митничарят Николай Проданов повалил от разстояние около 120 м бягащия див шопар. Когато претеглили огромното животно, кантарът заковал на 286 кг. Глигите на прасето са с размер около 25 см и трофеят ще бъде оценен за златен медал, сподели Проданов.

Глиганът беше много охранен, с три пръста сланина, угоен като питомна свиня, казаха авджии от дружинката. Според тях това е истински „странджански лъв“. Най-вероятно прасето е дошло от Странджа планина. Хранило се е с жълъди и царевица от нивята там. Това лято обаче пожари изпепелили свърталището на прасетата в Странджа и част от тях мигрирали насам.

Аз съм дългогодишен ловец, но такова голямо прасе не помня да сме удряли поне от 25 - 30 години, каза председателят на авджийската дружинка Петър Глушков. Той и колегите му ловуват в местността „Карабаша“ между свиленградските села Студена, Равна гора и Михалич и могат да се похвалят с добра слука този сезон. Годината е хубава, може да се каже, че вече сме изпълнили 70 – 80% от плана за отстрел и сме ударили 15 диви прасета, сподели Глушков.

СМ