Любопитно
Инструменти
Шрифт

mezekСредновековната крепост край свиленградското село Мезек е включена в онлайн гласуването на националната класация за материално културно наследство „Чудесата на България“.

Кампанията цели да бъдат определени обектите, които да бъдат предложени за включване в списъка на ЮНЕСКО, като част от световното културно наследство. Като стъпка към тази цел, основна задача на кампанията е до края на 2012 година да предложи актуализиране на националната индикативна листа за материално културно наследство и обособяване на нова листа за нематериално културно наследство.

В първия етап на инициативата, проведен от март до началото на юли, експерти в областта на културно-историческото наследство са дали своите предложения за материалното и нематериалното наследство. Именно за тях сега гражданите могат да гласуват онлайн в сайта http://www.bgchudesa.com. Вотът стартира в началото на юли. Желаещите да дадат своя глас могат да го направят до октомври, като трябва да изберат 10 от предложенията.

Освен крепостта край Мезек, от Хасковска област в класацията са включени още вила Армира и Александровска гробница. До четвъртък /12-и юли/ крепостта край Мезек имаше 25 % от гласовете, Александровска гробница - 24 %, а вила Армира – 21 %, като и трите обекта бяха извън първите 10. Общо 30 са забележителностите, включени в съревнованието за материалното наследство, като убедителен водач засега са Белоградчишките скали и Магурата със 73 %.

В раздела за нематериално културно наследство, в който са включени различни народни обичаи и занаяти, досега водач са чипровските килими.

Резултатите от гласуването на гражданите ще бъдат обявени на 3 октомври 2012 г., когато ще бъде кулминацията на кампанията. Предвижда се да се проведе спектакъл „Чудесата на България“ в зала 1 на НДК за обявяването на резултатите. Класираните предложения ще бъдат представени на Министерство на културата за съставянето на новите национални индикативни листи от потенциални кандидатури за списъка на ЮНЕСКО.

Елена МИХАЛЕВА