22
Пон, Юли
41 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

uchenichkaСедмокласничката от СОУ „Д-р П. Берон“ Василена Георгиева бе класирана на първо място на националния конкурс „Не се гаси туй що не гасне“, организиран от Национално движение „Русофили“.

Василена участва в раздел презентация във възрастовата група до осми клас. Хиляди ученици от цялата страна се включиха в надпреварата в различни направления – реферат, есе, очерк, интервю, презентация, разказ, рисунка и др. Официалната церемония по награждаването се състоя в събота в Руския културно-информационен център в столицата. Василена получи мобилен телефон и грамота.

Много обичам да правя презентации, това беше първото ми участие в конкурс, сподели седмокласничката. Тя е работила по темата „Руско-турската освободителна война“. Събрала материали от вестници и Интернет. Докато оформяла презентацията се наложило неколкократно да прави корекции, но не се отказала. Работата й преминала успешно през общински и областен кръг и достигнала националния, на който сили премерили около 1 000 мултимедии на ученици от цялата страна. Доволна съм от представянето си и ще продължавам да участвам в конкурси, каза 13-годишната Василена. След седми клас тя кандидатства в паралелка информационни технологии с английски език в своето училище. На конкурса бяха отличени и 24 учители от цялата страна сред които и Филка Атанасова от СОУ „Д-р П. Берон“, която е ръководителка на проекта на Василена. Филка Атанасова получи предметни награди и грамота. Под нейно ръководство още три деца от свиленградското школо достигнаха до националния кръг на конкурса, като не бяха класирани в призовата тройка. Това са шестокласниците Елиана Щерева и Иван Панайотов с презентации на тема „Космонавтика“ и Георги Пенчев /7 кл./ с презентация за Втората световна война. Децата с желание правят различни презентации и клипове, каза учителката Филка Атанасова. Изучаването на информационните технологии е застъпено и в паралелките след осми клас, като децата получават много добра подготовка, която им е необходима в бъдеще, добави тя. До националния кръг на конкурса достигна и Антоанета Димова /10 кл., СОУ „Д-р П. Берон“/, която участва с есе на руски език, като неин ръководител бе учителката Цветана Костова.

Елена МИХАЛЕВА