11
Сря, Дек
15 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

Материал, описващ Свиленград като Сицилия, родината на италианските мафиоти, публикува международноизвестният всекидневник Ню Йорк таймс.

Преди няколко седмици репортер на вестника и негов колега от Интернешънъл Херълд трибюн отиват до Капитан Андреево, за да подготвят репортаж за готовността на България да влезе в Шенген. След напоителна демонстрация на модерните технологии, с които граничните полицаи разполагат „по линия на европейските фондове“, двамата журналисти се прибират в Свиленград, за да видят другата гледна точка. Без особени затруднения те намират таксиметров шофьор, който срещу 30 лева ги развежда 20 минути из града, за да им покаже къщите на бивши и  настоящи служители на митниците и Гранична полиция: „Ей тая е на един, дето беше уволнен, ама го върнаха“, „тази е на един, дето се пенсионира“, „този отиде в чужбина“, обяснява таксиджията.

Кланово-родовите отношения и владения в града изумяват журналистите, които обобщават лаконично: „Като в Сицилия!“

Тази случка е разказана във в. „Капитал“ във връзка с реформата в българските митници. Достатъчно е да си представим как би изглеждала комисията, която ще прави подбора в Свиленград например, където съседско-родовите обвързаности вървят редом с колегиалните, се казва в статията.