Любопитно
Инструменти
Шрифт

ribaСвиленградският отбор втори, Петър Бакърджиев улови най-големия шаран

Първо по рода си за България състезание по улов на риба се проведе на язовир „Каламица“ край село Райкова могила от 3-и до 7-и август. Правилата за 100-часовия „Екстрийм Карп“-Каламица '2011 бяха заимствани от надпреварата World Carp Classik, която се провежда всяка година на езерото Мадине. Характерното в регламента е, че бе разрешено на участниците да използват лодки при разпъването на въдиците, както и сонари.

В състезанието участваха 12 отбора от страната с едни от най-титулованите състезатели в България. Тук дойде първият републикански шампион Христо Георгиев от София, включиха се два отбора републикански шампиони - „Мега карп“-Свиленград /2009 г./ и „Риби и такъми“-София /2010 г./. В състезанието се включи Боби Димитров от Сливен, който има първа секторна победа на световно първенство, както и отборът на „Фюжън“, който е шести на световното първенство в Англия миналата година.

Според правилата на състезанието въдичарите трябваше да ловят шаран и бял амур с тегло над 1,5 кг. С голяма преднина победител стана тимът на „Карп“-Пловдив със 72 кг уловена риба. Изключително оспорвана бе битката за второ и трето място, за които спориха 4 отбора. В крайна сметка втори се нареди „Мега-1“-Свиленград с 30 кг риба. Нашият отбор бе в състав Васко Янев, Петър Сарандиев и Петър Бакърджиев. На тима ни бяха отнети 3 кг риба за две нарушения – влизане в лодката без спасителни жилетки. Васко Янев, който е ученик в шести клас, бе най-малкият участник в състезанието. Освен това, той е и най-малкият картотекиран състезател в България. Петър Бакърджиев от „Мега-1“ пък хвана шаран с тегло 3,850 кг и грабна приза за най-голяма уловена риба – плакет и кукичка от чисто злато. На трето място в надпреварата се нареди отборът на „Тим Бонито“-Варна.

Наградният фонд бе 4 700 лв., като от тях 2 200 лв. бяха отредени за първенеца. Сумата за наградите бе осигурена от таксата за участие в състезанието, която бе 500 лв. на отбор. По време на надпреварата между участниците нямаше конфликти, които иначе често се срещат при подобни състезания.

Организатор на „Екстрийм Карп“-Каламица '2011 бе свиленградският клуб „Мега“ и лично Петър Бакърджиев, капитан на нашия тим. Организацията и съдийството бяха на перфектно ниво, желанието ни е това състезание да стане традиционно, каза Петър Бакърджиев. Благодаря на собственика на язовир „Каламица“ Иван Андреев, който се постара условията да са много добри и осигури кетъринг за състезателите, добави той.

СМ