Любопитно
Инструменти
Шрифт

karo85-годишният Карекин Карекинян представя 200 документални снимки от периода 1954-2010 г.

Доайенът на фотографите в региона – хасковлията Карекин Карекинян, гостува в Свиленград със своя изложба. В залата на свиленградския музей са подредени 25 пана с над 200 негови документални снимки от периода 1954-2010 г. Показани са паметни места, събития и лица от последните шест десетилетия.

Обективът на бай Каро е запечатал посрещанията на Хрушчов и Брежнев в региона, именити хора на културата и изкуството, идвали в областта, както и Тодор Живков, откриването на българо-гръцкия граничен пункт, трудовата дейност в свиленградските предприятия „Коприна”, „Сакар”, овощната градина и много, много други.

Откриването на изложбата се състоя във вторник. В музея дойдоха колеги и приятели на бай Каро. Сред присъстващите бяха и кметът инж. Георги Манолов и екскметът Атанас Атанасов. Изложбата ще остане тук до края на месеца. Фотографът-ветеран ще подари свои снимки от Свиленградско на местния музей.

Каро е първият фотограф-художник за Хасковски регион, той е първият артист на ФИАП – световната федерация по фотоизкуство, в региона, каза на откриването Янко Найденов, фоторепортер и телевизионен оператор от Хасково. При него всичко е прецизно, детайлът се изпипва до край, добави той.

Карекин Карекинян, който е дългогодишен приятел на „Старият мост“, навършва 85 години на 14-и август. Усетът към фотографията е наследил от баща си, който също бил в занаята. През 1954 г. е изкарал курсове в София и бил назначен в държавния архив. Работил е в хасковски и централни вестници. Има много самостоятелни изложби и участия в международни, носител е на редица отличия. Пенсионер е от 1986 г. Въпреки възрастта си и до днес продължава да е зад обектива, като понастоящем работи за вестник „Хасковска Марица“ и може би е най-възрастният фотограф в страната.

За бай Каро се разказват много интересни истории. Една от тях е, че накарал Тодор Живков да стои мирно с агне на ръце, за да го снима. Това беше в село Конуш, там бяха първите агнета с изкуствено осеменяване, Тодор Живков прояви интерес и дойде, разказа доайенът на фотографите пред „Старият мост“. Тогава нямаше модерни фотоапарати, имахме ленти с 12 кадъра, аз снимах, снимах, кадрите свършиха и се паникьосах, добави той. Затова помолил държавния глава да изчака докато си смени лентата. После Живков взел агнето и Каро заснел прословутата снимка, която и до днес продължава да се публикува.

Елена МИХАЛЕВА