15
Съб, Юни
31 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

foto16-годишният Христо Русев от Свиленград подготвя първата си самостоятелна фотоизложба. В „Природата през моя обектив“ младият любител на фотографията ще представи 16 свои снимки от Свиленград, Боженци, Котел, български манастири, както и от Инеада, Турция. Те ще бъдат подредени във фоайето на общинската администрация. Изложбата ще бъде открита на 1 септември от 17,30 часа.

Христо, който сега ще бъде в 11-и клас на ПГССИ „Христо Ботев“, специалност „Предприемачество и мениджмънт“, ще бъде представен от учителката в школото Стефана Узунова. 

Свиленградчанинът се занимава с фотография от 2009 г. Запалих се от шефа на „Старият мост“ Николай Колев, който веднъж ми даде да направя няколко снимки с неговия фотоапарат, каза Христо. След това фоторепортерът на вестника Цанислав Колев ми даваше съвети, добави той.

Тази година Христо Русев взе престижна награда от специализирания фото конкурс "България, селото и светът", за което „Старият мост“ писа. Неговата снимка „Листопад“ бе класирана на трето място в националното състезание, реализирано по проекта на ЕС „Обща селскостопанска политика за младите“. Изложбата на фотографиите и заключителната конференция на проекта се състояха на 28 април в София в Народно читалище "Славянска беседа – 1880". Право да участват в конкурса имаха всички ученици от професионалните гимназии по селско и горско стопанство и туризъм в България, студентите в стопанските университети и факултети на висшите училища, изучаващи дисциплини с насоченост към селското стопанство, и всички заети в селскостопанския сектор европейски граждани на територията на България на възраст до 26 г. За фото-надпреварата са били изпратени стотици снимки от цялата страна, от които са били селектирани 44. Сред тах „Листопад“ бе класирана трета.

Снимки на Христо Русев са публикувани и на страниците на вестник „Старият мост“.

Елена МИХАЛЕВА