18
Чет, Апр
26 Нови статии

Любопитно
Инструменти
Шрифт

2024 г. е високосна и родените на 29 февруари имат редкия шанс да празнуват рожден ден. Точно на датата, на която са се появили на този свят, днес ще вдигнат наздравица 17 свиленградчани.

Тъй като това се случва на всеки 4 години, родените на 29 февруари се шегуват, че са в пъти по-млади. Така например, ако навършваш 88 г. ще си отбелязал празника си „легитимно“ едва 22 пъти.

В света има около 4 милиона души, родени в последния ден на февруари през високосна година. Това се равнява на приблизително 0,0686 % от населението на Земята. Обикновено те празнуват рождения си ден или на 28-и февруари, или на 1-ви март. Специалистите са изчислили, че шансът да се родиш на 29 февруари е приблизително 1 на 1500. Мнозина вярват, че родените в деня на високосната година са избрани, късметлии, по-различни от останалите. Смята се, че те имат по-силна интуиция, изострен усет и специфични таланти.

Известни личности, родени на 29 февруари, са композиторът Джоакино Росини, актьорът Джеймс Мичъл, българският актьор Христо Чешмеджиев.

Късметът не е само за родените на 29 февруари. Сватба през високосна година, в повечето страни от Европа и Северна Америка се счита за добро предзнаменование. В Свиленград днес една влюбена двойка е избрала да си каже заветното „Да“.

Интересното за 29 февруари е и, че в някои държави го смятат за единствения ден, в който жена може да предложи брак на мъж. Така че, ако Вашата половинка е от нерешителните, може да му изземете функцията и да паднете на колене с пръстен в ръка.