28
Чет, Окт
23 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

DSC 02288Турски шофьори вдигнаха бунт срещу проверките на ДАИ

Турски шофьори вдигнаха бунт, след като най-големият сухоземен граничен пункт в Европа – ГКПП Капитан Андреево, остана блокиран от стотици тирове три денонощия. На третия ден, в четвъртък, около 150 разгневени водачи пеша навлязоха в ГКПП Капитан Андреево, но бяха спрени на трета бариера. Те освиркваха, дюдюкаха и ръкопляскаха подигравателно на преминаващите коли на ДАИ. До сблъсъци не се стигна.

Блокадата започна във вторник вечерта на Капъкуле, когато четири турски тира затапиха входа и изхода на пункта, а комшийските митничари отказаха да работят. Започна да се трупа опашка от тирове, която достигна 40 километра. В четвъртък запорът по браздата бе вдигнат, но турските шофьори отказаха да тръгнат, докато екипите на ДАИ не се изнесат от пункта и магистралата. След дълги кандърми колоните тръгнаха.

Проблемът ескалира след засилени проверки на ДАИ на тежкотоварни автомобили преди българо-турската граница. Вечерта на 7 октомври в района е имало много коли на „Автомобилна инспекция“. Даиджиите са влезли с микробус в самия пункт и са блокирали движението на тировете. Проверявали всичко тотално – тахографи, гуми, претоварване и т. н. Заради констатирани нарушения – основно часово ограничение и неспазване на работно време, са свалени регистрационните табели на 17 турски тежкотоварни автомобила, влизащи в България, съставени им са актове и са наложени глоби от по над 1 500 лв. Като ответна реакция на ГКПП Капъкуле веднага са запречили с тирове входа и изхода на пункта. По-късно блокиран бе и ГКПП Лесово.

Протестът на турските шофьори е срещу проверките на ДАИ на товарни автомобили. По информация на Министерството на транспорта акцията, която стартира в понеделник, е по линия на TISPOL (Европейската мрежа на службите на пътна полиция). Турските превозвачи обаче смятат, че тя е насочена персонално срещу тях. Те се оплакват, че българските власти им налагат солени глоби безпричинно. „Спират за проверки само нас, турските тирове. Сръбските, македонските, българските камиони не ги закачат. За щяло и не щяло ни глобяват. За часовото ограничение бях санкциониран с 800 евро, а в Германия тази глоба е 35 евро. Вече втори месец не мога да взема заплата, децата няма какво да ядат“, оплака се пред репортер на „Старият мост“ Себахтин Алиоглу.

„Три дни няма откъде да си купим хляб, вода, няма тоалетна, това е безобразие“, оплака се пък Орхан Исмаил.

Българските превозвачи също се оплакват, но от турските контролни органи. „Няма да кисна тук денонощия. Писна ми от турските номера. В Турция ни спукват от проверки, а на наша територия ги оставят да си разиграват коня, когато опре до инспекции. Чакат правителството ни да клекне като през май и август и да им отстъпи гневно коментира Иван Вълчев. - Защо не протестират в Германия, да не би там да няма проверки? В Западна Европа обаче турските шофьори са по-ниски от тревата. Стигнат ли до Унгария - дават с мръсна газ на юг.“

Според някои шофьори проблемите идвали от частни интереси на босовете. „Цялата дандания я правят две големи пловдивски транспортни фирми, които имат стотици камиони и заради техните си проблеми на турска територия разлайват кучетата и тук. Така разчистват конкуренцията и от двете страни на границата. Те така и война може да ни докарат!“, заяви шофьор в камион с хасковска регистрация, пожелал да остане анонимен.

Проблемите на превозвачите ще бъдат обсъдени на среща между министрите на транспорта на България и Турция на 29 октомври.DSC 01966

СМ