21
Чет, Окт
20 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

2, 4 милиона лева са отпуснати от агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за проектиране и ремонт на моста над р. Марица край Любимец, съобщи на пресконференция областната управителка Ирена Узунова. По думите й съоръжението е от изключително значение за жителите на общината и затова реконструкцията трябва да започне в най-скоро време. До няколко дни пък ще бъде обявена и обществена поръчка за избор на фирмата изпълнител.

Незабавното отпускане на парите бе крайно необходимо. След затварянето на моста от 8 март, бе прекъсната единствената връзка на жителите на селата Йерусалимово, Оряхово, Васково и Георги Добрево с общинския център. Освен технически, проблемът с моста има и своята социална страна. В изолираните четири населени места живеят над 1000 души, които са лишени от навременна намеса на спешна медицинска помощ, пожарна и полиция. Сериозно затруднение представлява и извозването на децата от селата до училищата и детските градини в града. Разходите за транспорт се увеличават почти двойно, а това води до допълнително натоварване на общинския бюджет. Друг сериозен проблем е, че след затварянето на моста се е отнел поминъкът на онези земеделци, чиито земи се намират на левия бряг на реката. Ежедневното придвижване на селскостопанска техника и инвентар за обработването на имотите се оказва нерентабилно и почти невъзможно. Любимчани дори обмисляха да затворят протестно автомагистрала “Марица”, искаха да им се изплатят обезщетения от земеделското министерство и АПИ. Агенцията отговаря за поддръжката на моста, а последното предписание е отпреди 22 г. Оттогава не е направено нищо по укрепването на съоръжението.

Кметът на Любимец Анастас Анастасов също се бе заел сериозно с решаването на този така съществен проблем. Той изпрати писма до вицепремиера и министър на регионалното развитие и благоустройство - Екатерина Захариева, областния управител Ирена Узунова и председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" - Лазар Лазаров.

СМ