06
Пон, Дек
16 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

taksi-svilengradТаксиметровите услуги засега няма да поскъпват

Максимум 60 таксиметрови автомобила да работят на територията на община Свиленград ще обсъждат местните парламентаристи на предстоящото си заседание в четвъртък.

Предложението е на кмета Георги Манолов. Общият брой на автомобилите на търговец, извършващ таксиметрови превози, пък вече ще може да бъде не повече от 10, става ясно от докладната записка на градоначалника. С нея се предлага също общинските съветници да определят максимално допустима цена на таксиметров превоз за километър пробег на територията на общината в размер на 1,50 лв. за срок от една календарна година, а валидността на разрешението за извършване на таксиметров превоз на пътници да остане една година. Към досегашните 49 местостоянки, определени с решение на ОбС от април 2006 г., пък ще се добавят още 12 – 6 в района на автогарата и 6 на пракинга пред ГКПП Капитан Петко войвода. Предстои тези предложения да се обсъдят и подложат на гласуване на заседание на местния парламент.

По данни от общинската администрация таксиметровите автомобили в Свиленград са около 50. Миналата година са били издадени 48 разрешителни, а през 2010 г. - 54. На територията на общината към края на 2011 г. са регистрирани 6 превозвача с три и над три таксиметрови автомобила, като два от тях притежават по 10 жълти коли.

Таксиметровите услуги в Свиленград засега няма да поскъпват, въпреки растящите цени на горивата, установи проверка на „Старият мост“. Години наред превозът от точка до точка в рамките на града струва 2 лв. Цената на километър извънградско в момента е около левче, като и тя не е променяна отдавна. Горивото поскъпва, но при тази криза и намалелия обем работа няма как да повишаваме цените, каза Костадин Караначев, който от 6 години кара жълт автомобил. Засега няма да увеличаваме пък който издържи, за момента с всеки бизнес е така, добави той. По думите му в сравнение с преди 2-3 години работата паднала с около 50 %. Хората ползвали услугите им, ама по-рядко. Намалели и клиентите от Гърция. Комшиите вече предпочитали да идват със собствените си автомобили.

Според представители на бранша в момента конкуренцията между такситата в Свиленград е голяма. Жълтите автомобили били прекалено много за размерите на града. Тези, които преди чакали клиенти на Гръцкото, сега се върнали по стоянките в Свиленград, тъй като клиентите от южната ни съседка значително намалели. Така в града станахме повече, много сме, конкуренцията е голяма, при това положение няма кой да повиши цените, каза таксиджия. То каква работа има в нашия град, като изключим държавните предприятия, няма заводи, няма нищо, затова който остане без работа, започва да кара такси, сподели още шофьорът. Повечето от курсовете били в рамките на града, рядко се явявали клиенти за извънградско и те били на кратки разстояния – основно до Любимец, Капитан Андреево или Генералово, като с тях се процедирало предимно на договаряне.

Таксиджиите имат и доста разходи. Плащат по 180 лв. годишно за разрешителното, което се издава от общината. Между 200 и 300 лв. струват застраховките „Гражданска отговорност“ и „Злополука“. Задължително на 6 месеца жълтите автомобили трябва да преминат през технически преглед. Касовият апарат на таксито пък трябва периодично да се тества в метрологична лаборатория в Хасково.

Елена МИХАЛЕВА