09
Вт, Авг
27 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

iovtchevСтроителството на новия жп мост над Марица налага изместването на коритото на реката. Това съобщи пред „Старият мост“ инж. Румен Йовчев от „Пътища и мостове“ - Варна, който е ръководител на изграждането на мостовите обекти по жп линията Свиленград – турска граница. Участъкът е част от проекта за реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив – Свиленград – турска/гръцка граница, чийто възложител е Национална компания „Железопътна инфраструктура“.

mostНовото съоръжение над река Марица е с дължина 433 метра, която го прави най-дългият жп мост в България. Широчината му е 7,5 метра и по него ще има само един коловоз. Обектът ще глътне около 1 000 – 1 200 тона желязо. Съоръжението е дъгово, като има 10 сводови отвора, всеки от които е 40 метра. До момента са изградени седем свода, като остават още 3, както и прехвърляне на реката през вече изградените, за да може да се извършва строителството. По разчети би трябвало до юни 2012 г. обектът да е завършен и движението по него да е пуснато. Мост с такава конструкция не е строен в България през последните 40 години, каза инж. Румен Йовчев. Проектът е хубав и съоръжението ще е красиво, но за съжаление няма да може да се вижда, добави той. Първоначалните намерения са били старият жп мост, който е от 1976 г., да бъде демонтиран. Община Свиленград обаче настояла съоръжението да бъде запазено. По тази причина новият дъгов мост няма да може да се вижда.

Над 80 % от участъка Свиленград – турска граница е изграден. Обектът, който включва още два малки жп моста и пътен надлез при Генералово, трябва да бъде напълно завършен през юни 2012 г.

В рамките на реконструкцията на жп линията между Димитровград и Свиленград пък се предвижда да бъде построена нова товарна гара тук. Ще се изградят още 6-7 коловоза и станция.

Работата по реконструирането на жп линията в участъка между Димитровград и Свиленград е разделена на три лота. Търгът за трасето от Димитровград до Харманли е бил спечелен от гръцката „Терна“, а от Харманли до Свиленград – от австрийска фирма. Третата обособена позиция е за изграждане на нови тягови подстанции в Симеоновград и Свиленград и разширение на съществуващата тягова подстанция в Димитровград. След провеждането на търга обаче един от участниците обжалвал резултата за втория лот за отсечката между Харманли и Свиленград и трябва да има арбитраж. Реално работата няма да започне по-рано от май следващата година, твърдят запознати. Проектът предвиждал да бъдат изградени надлези на прелезите за Сива река и в Любимец.

СМ