21
Вт, Сеп
26 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

porajenia1Движението на влаковете от и за Свиленград скоро няма да бъде възстановено. Пораженията, които наводнението от 6 февруари нанесе на трасето, са големи и се налага изграждането на изцяло нови участъци.

Според министъра на транспорта Ивайло Московски щетите са толкова сериозни, че ще отнеме поне месец, за да бъде възстановено движението по цялото направление до турската граница. В участъка Харманли - Любимец водата е отнесла над 900 м железопътна линия, а при Гълъбово-Раднево около 30 м от линията е на практика във въздуха. Засегнати са и над 150 м по трасето Любимец – Свиленград. Стихията е преместила релсите на разстояние между 7 и 12 м, отнесла е траверсите и насипа и е затлачила всичко с дънери, храсти, отпадъци и кал. До мястото бе прокаран път, за да може работниците да стигнат там, да нарежат релсите и да ги изнесат.

Министърът на транспорта посети бедстващия регион в четвъртък следобед. Той идва тук за втори път след наводнението. По негово нареждане е създадена организация и пътниците по направлението се превозват от влак на автобус в участъците, в които е спряно движението, а „Български пощи” ЕАД доставят безплатно частните пратки с дарения за бедстващите райони. Скъсаната дига на язовира при с. Бисер и наводненията в областта са причинили щети за над 3 млн. лв. по железопътната мрежа от Любимец до Харманли и от Гълъбово до Раднево, обяви министър Московски. В тази сума не са калкулирани загубите, които Национална компания „Железопътна инфраструктура” търпи от пропуснатите ползи заради спряното движение.

На гарата в Свиленград е оставен само един дежурен, митническият пункт не функционира поради липсата на жп превози. Редица фирми търпят огромни загуби от преустановеното движение по жп линията. На жп гара Свиленград наводнението блокира товарна композиция с метални заготовки. Организира се претоварването и извозването им с тирове. Фирма от австрийската столица Виена е дала заявка за превоз на стока от Турция до жп гара Свиленград, която също да бъде претоварена на камиони. Това обаче щяло да се реализира след няколко дни.

СМ