21
Чет, Окт
20 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Лиляна Павлова, сн.: УикипедияДо 3 години 300-километровата отсечка ще бъде готова

Изграждането на високоскоростен път Русе- Свиленград е най-новият инфраструктурен проект на правителството, който ще прекрои картата на Европа.

Това съобщи в четвъртък  пред BTV министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, представяйки прясно напечатана пътна карта. Отсечката, свързваща Русе- Велико Търново, Стара Загора – Свиленград – ГКПП Капитан Андреево, е част от Европейски коридор номер 9. С построяването й ще се облекчи изключително много натоварения трафик, който в момента е около 7 000 моторни превозни средства на денонощия, като 50 % от тях са тежкотоварни, заяви министър Павлова. Така европейски коридор 9 ще свързва по-бързо Босфора с Дунав мост, а от там с Европа и Русия.

Новият скоростен път с дължина около 300 км, по който ще се стига до Истанбул, ще бъде реализиран с публично-частно партньорство, тъй като европейските средства не стигали за всичко. Инвеститор ще изгради цялото трасе и ще събира такса за него от порядъка на 10-15 лв. По думите на Лиляна Павлова може да се очаква инвеститорски интерес от Китай, Катар и Оман. Ще дадем възможност на инвесторите да заявят интерес, конкурсната процедура може да отнеме около 6 месеца, каза регионалният министър. Сега законът позволява отдаване на концесия за срок от 35 години. В момента започва подготовката на цялата документация за концесията, която ще отнеме една година, а строителството – до 2 години, каза Павлова. Така най-много до 3 години високоскоростният път може да бъде пуснат в експлоатация, подчерта тя.

СМ

{jathumbnail off}