05
Нед, Дек
14 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

Mezek-plan atractionОбщината дава за проекта 471 340 лв. собствени средства

3 142 268 лв. ще струва изграждането на туристически атракцион и подобряването на инфраструктурата на средновековната византийска крепост и тракийската куполна гробница край с. Мезек. От тях 471 340 лв., или 15%, ще осигури от местния бюджет община Свиленград. Останалите средства са съфинансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013.

Финансовата рамка на проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще“ бе обявена на встъпителна пресконференция в Общинската администрация. На срещата с журналисти зам.-кметът Мария Костадинова и ръководителят на проекта Иванка Димитрова обявиха, че работата по него вече е започнала, обявени са и обществени поръчки. Очакваните резултати от инвестицията ка крепостта да бъде реставрирана и консервирана, пътищата, водещи до нея и до гробницата да бъдат рехабилитирани, да се изгради велоалея с дължина 7, 250 км, да се монтират 10 холографски изображения, да се нарисуват тематично 600 кв. м път и 50 м платна, да се изработят рекламен филм и брошури, да се изгради средновековен атракцион. За изпълнители на проекта, според Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България са определени „Ен Ар консулт“, „Митева одит консулт“ЕООД, „Архитектура и наследство“ ООД, „Дея груп“ ЕООД, адв. Свилен Овчаров, „Прайм консултинг“, Светлана Динкова-Маргаритова, Христина Николова.

На пресконференцията бе показано нагледно и какво ще представлява средновековният атракцион. В самата крепост ще има караулно помещение, тъмница и оръжейна. До входа на калето е разположено арт фото, което ще дебне влизащите за снимка. В близост до бункера, останал от миналия век, пък ще има игра с бъчви. Предвидено е място и за голям наземен шах. Най-вероятно всеки посетител сам ще си съставя маршрута в крепостта – може, например, да влезе в тъмницата, да играе с бъчвите и да се снима. Или пък да мине през оръжейната и да застъпи караул. Отвън атракциите ще са още по-впечатляващи и още по-средновековни. На поляната пред крепостта, изградена да пази Византия от нашествия на варварите, ще щъкат туристи, облечени в типични за епохата облекла, и ще опитват местни ястия, предвижда проектът. Пред самото кале ще има пясъчник, до него по каубойски ще може да се мята ласо, а вляво е отделено място за модерния през последното десетилетие пейнтбол /игра, при която противниците се уцелват с пушки, а вместо куршуми летят желатинови топчета, пълни с боя/. Средновековният атракцион се допълва от място за игра с топка, място за пикник и военен лагер. Бе обявена обществена поръчка за доставка на аксесоари за атракциона, като напр. екипировка за пейнтбол – 12 бр., оборудване за военен лагер, арбалети и стрели за тях, 2 маси за нареждане на пъзел, 50 бр. Дънери и пънчета, 4 кобилици и 2 бъчви, 10 рицарски костюма, 20 фолклорни носии и 12 царски одежди, 5 каруци, 1 трон и др. Процедурата обаче е прекратена, тъй като за поръчката е постъпила само една оферта.

В гробницата пък ше бъдат монтирани холографски изображения на археологически находки от нея, а по пътя до нея и на странични платна ще бъдат изрисувани картини, отразяващи епохата на траките.

Предвижда се проектът да бъде финализиран през 2013 г. Завършеният атракцион ще бъде популяризиран чрез авторски рекламен филм у нас и в чужбина. „В дейностите по проекта са включени и разработването на две възстановки, които да представят основните събития, свързани с областта около крепостта и гробницата в Мезек, случили се през Средновековието по времето на траките“, се посочва в специалната презентация на проекта, разпространена официално сред медиите. С рекламната дейност е ангажирана фирма „Когнито“, представлявана от PR-специалиста Виолета Йорданова, която проведе успешно предизборните кампании на кмета Георги Манолов.

Стефка КОЛЕВА