17
Пет, Сеп
17 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

DSC 01Опашката от камиони стана 25 км

Вече втори ден блокадата на ГКПП Капитан Андреево продължава. Опашката от чакащи камиони да влязат в Турция е 25 километра.

Затворен е и другият граничен пункт към Турция - Лесово. Там опашката от камиони е около 10 километра.

Блокадата започна миналата вечер на КапъКуле. Четири турски тира затапиха входа и изхода на пункта. Турската жандармерия затвори границата за тирове около 22 часа на 7 октомври и ГКПП Капитан Андреево бе блокиран тотално за преминаване на тежкотоварни автомобили.

В момента опашката от камиони на магистралата стигна 25 км, до Свиленград. Тирове вече се отбиват и по пътя между с. Генералово и Свиленград. Между паркинг Генералово и с. Капитан Андреево автомобилите са наредени на две редици, оставено е тясно платно за преминаване, по което не могат да се разминат лека кола и автобус.

По този маршрут пътуването стана ад, вече не сме превозвачи, а подвижни складове, сподели шофьор от Харманли. Носим слънчоглед за фабриката в Текирдаг, която преработва по сто тона на ден и не можем да я захраним, бърка се и техният бизнес, каза той.

Проблемът ескалира след засилени проверки на ДАИ на тежкотоварни автомобили преди българо-турската граница. Само вечерта на 7 октомври в района е имало около 20 коли на „Автомобилна инспекция“. Даиджиите са атакували масово на самия пункт и са блокирали движението на тировете. Заради констатирани нарушения – основно часово ограничение и неспазване на работно време, са свалени регистрационните табели на около 20 турски тежкотоварни автомобила, влизащи в България, съставени им са актове и са наложени глоби от по над 1 500 лв. Блокадата е заварила тировете и на входящо и изходящо платно на самия пункт.

Турските шофьори недоволстват от рутинните проверки на „Автомобилна администрация” на наша територия. В момента на ГКПП Капъкуле водачи на тирове протестират и държат гневни речи, качени върху колите си.

Преди малко повече от седмица 12 български тира бяха задържани на турската граница с мотив, че нямат разрешително за превоз за трета страна. Турските власти искат да им бъде предоставен такъв документ, в противен случай се налага глоба. Предстои обсъждане с транспортния бранш на реципрочни мерки за турските превозвачи заради проблемите, създавани на българските, с глоби и задържания на турската граница. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов на брифинг на 1 октомври. Предполага се, че снощната акция на ДАИ е именно „реципрочна мярка“ срещу турските превозвачи. В същото време българските власти обявиха, че "Пътна полиция" е започнала проверки на товарни автомобили и автобуси от 7 октомври, понеделник. Полицейската операция ще продължи до 13 октомври, организирана е от TISPOL, и се провежда едновременно във всички страни-членки, съобщиха от пресцентъра на МВР. Проверките се осъществяват съвместно със служители на Изпълнителната агенция “Автомобилна администрация“.

Около 6 – 7 екипа на ДАИ дежурят на ГКПП КапитанАндреево и по главния международен път, въпреки че движението е спряно, видя екип на „Старият мост“.

Очаква се в скоро време създалият се проблем да бъде обсъждан между делегации от България и Турция на високо ниво.DSC 04DSC 03DSC 02

СМ