26
Вт, Окт
20 Нови статии

Транспорт и туризъм
Инструменти
Шрифт

jp2Очаква се реконструкцията на трасето да завърши през 2015 г.

Първа копка по проекта за реконструкция и електрификация на линията Харманли – Свиленград направи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

jp1На церемонията, която бе на 27 август, присъстваха още генералният директор на ДП НКЖИ инж. Милчо Ламбрев и ръководителят на проекта Сашо Костадиновски. Архиерейският наместник на Свиленград отец Константин отслужи водосвет.
jp3Очаква се изграждането на линията Харманли – Свиленград да завърши в срок през 2015 г., заяви министър Папазов, като подчерта, че темповете на работа по цялото трасе са много добри. По думите му в сравнение с предишна негова проверка сега работите вървели много по-бързо, а на обектите била струпана доста техника. От изказването на министъра стана ясно, че не лиспвали и затруднения по изпълнението на проекта, които били свързани с проблеми по отчуждаването на земите. Очакваме обаче в съвсем кратки срокове да получим всички разрешителни и работата да продължи по план, подчерта Данаил Папазов. Много е важно да спазим сроковете, тъй като сме в края на периода за усвояване на средства и именно заради това следим много стриктно изпълнението на задачите, за да вземем мерки своевремeнно, ако има забавяне.
Припомняме, че жп-участъкът Свиленград – турска граница вече е готов и движението по линията е пуснато. Трасето бе открито на 9 май т. г. от премиерът Марин Райков и министърът на транспорта Кристиан Кръстев от служебния кабинет. Електрификацията на отсечката Харманли – Свиленград пък е следващия етап от реконструкцията на жп-линията Пловдив- Свиленград и трябва да приключи до края на 2015 г. Този проект предвижда нова единична линия със скорост 160 км/ч и реконструкция на гари. Вложените материали в долното и горното строене са изцяло нови, което в резултат ще придаде модерна и сигурна ж.п. линия в съответствие с европейските стандарти, споделиха от фирмата изпълнител на проекта.


Диляна ЦВЕТКОВА