16
Вт, Авг
24 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Ваксинация на овцете срещу болестта „син език“ ще започне през март 2015 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Имунизацията е напълно безплатна и ще стартира най-напред в Южна България, вкл. общините Свиленград и Любимец. За да се възползват от ваксините, които ще бъдат осигурени от Агенцията по безопасност на храните, животните трябва да бъдат маркирани.

Предвижда се инжектирането да приключи до април, преди да е започнал летежът на куликоидите ( б. ред.: вид комари, които разпространяват болестта). С ваксинацията се цели да се намалят загубите на фермерите, като тя ще позволи и възстановяване на търговията с животни, уточниха от МЗХ.

Както „Старият мост“ вече писа, при първата вълна на заразата смъртните случаи в Свиленград бяха 6, а в Любимец – нямаше. В края на август обаче болестта се „развихри“ с още по-големи темпове, като са умрели 100 овце в Свиленградско, а 500 са били заразени. Успяхме да спасим близо 80 % от болните животни, похвалиха се лекари. В Любимецко пък загиналите животни са 70. В сравнение с други общини загубите не са толкова големи, констатираха ветеринари. В Кърджалийско, например, гътналите се овце надхвърляли 2 хил., а в Ивайловградско били около 800.

СМ