16
Пон, Май
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Стопанството стопи борчовете си до 30 хил. лева

Около 50 дка люцерна ще сее горското в разсадника си. Това каза директорът на Държавно горско стопанство (ДГС) - Свиленград Михаил Михайлов. По думите му начинанието било част от иновативен дългосрочен план, който да се финансира от европейската програма за развитие на селските райони.

Лесничейството кандидатствало и за субсидии за поддръжката на 740 дка ливади и окосяването им. „На нашата територия има много изоставени орехови насаждения. Смятаме да ги възстановим и да участваме по мярката за модернизиране на селското стопанство“, сподели още Михайлов. С отпуснатите от ЕС средства щяло да се закупи трактор с инвентар, необходим при обработката на пасищата. Машината ще е и ценен помощник при събирането и балирането на люцерната, която ще се продава на животновъди. Надяваме се с минимални разходи да получим по-голяма печалба от този свободен ресурс, който е извън дърводобива, подчерта Михаил Михайлов. С новото начинание се гарантирало редовното изплащане на заплатите на служителите и по-голяма издръжка на ДГС-Свиленград, което било добър мотив за усърдна работа.

Явно обаче лесничеите не са се мотивирали дотам, че да вложат повече старание в хващането на бракониери. Залавянето на нарушителите не е на това ниво, на което бих желал, каза и Михайлов. Според него това се дължало на натовареността на служителите му в дърводобива, поради което им оставало по-малко време за охрана. Все пак имало такива, които се откроявали от колегите си и успявали да сгащят бракониерите. Повечето от нарушенията са регистрирани по Закона за рибарството и аквакултурите. Само един случай има през септември на заловена каруца, натоварена с крадени дърва.

Михаил Михайлов не пропусна да сподели, че е било свикано съвещание, на което всички ДГС на територията на Югоизточно горско предприятие са докладвали изпълнението на годишния план за първите 9 месеца. „Получихме похвала от директора инж. Пейчо Върбанов за това, че сме успели да изпълним финансовия си план на 75 %. Той акцентира, че за първи път от дълги години насам ДГС - Свиленград постига такива резултати. Уверен съм, че до края на годината ще изпълним плана си на 100 %“, заяви още Михайлов. По думите му високата резултатност се дължала на мобилизацията на подчинените му и мотивиране на фирмите да участват в търговете и закупят дърва. Мотивацията дошла от това, че от тази година било взето решение да не се продават дърва на граждани. Тъй като търговските фирми купуват големи пакети от нас, не продаваме дърва на дребно, за да не конкурираме нашите клиенти, уточни директорът на ДГС-Свиленград. Убеден съм, че политиката ни е правилна, категоричен бе той, подкрепяйки думите си с факта, че когато поел стопанството то било с около 270 хил. лв. задължения, а в момента - с около 30 хил. лв.

Диляна ЦВЕТКОВА