07
Вт, Дек
16 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

В Свиленград няма подадени молби

Крайният срок за деклариране на изгубените животни в следствие на болестта „син език“ изтече на 15 октомври, съобщиха от Общинска служба „Земеделие“ в Свиленград. Въпреки че 100 овце бяха покосени от епидемията тук, никой от стопаните им не е подал молба.

За тези, които не са наясно, всички заявени случаи в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), свързани с умрелите животни при епидемията от син език, ще бъдат разглеждани като извънредни, форсмажорни обстоятелства. Това означава, че при проверките на място починалите животни няма да бъдат търсени като налични във фермите, а стопаните няма да търпят санкции за намаления брой глави добитък в стадата при получаване на субсидиите за Директни плащания 2014 г. Според закона, за да получат субсидиите си, те са задължени да задържат във фермите заявените за субсидиране глави добитък в рамките на 100 дни след приключване на кампанията – от 9 юни до 17 септември. При загуба на животно, стопаните трябваше да го заменят с друго.

Междувременно в ДФЗ протече и кампания за набирането на документи за компенсация на загубите, които фермерите ще претърпят от забраната да изнасят плодове и зеленчуци за Русия. Четирима фермери от Свиленградско са подали заявления, но молбите им не били одобрени поради несъответствие с изискванията.

СМ