09
Чет, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Производители: Ако цената стартира от 4, 5 – 5 лв./кг, ще обявим „война“ на фирмите - изкупвачи

Истински благодат за насажденията ни се оказаха дъждовете това лято, споделиха тютюнджии. По думите им такъв богат урожай са нямали от години, а и качеството било перфектно. Стръковете избуяли високи и здрави. Средното количество от декар изсушена листна маса достигнало 150 - 160 кг. Съществува голяма опасност обаче земеделците да не успеят да приберат цялата си реколта. Лани по това време беритбата бе към края си. Сега има още необрана първа – втора ръка. Причината е в липсата на работници.

Много от наетите през минали години ратаи се отказали. Някои пък решили да пробват сами да сеят и отгледат тютюн.

Закъснение при изкупната кампания не се очаква, засега, казаха от бранша. Припомняме, че купуването на ланшната реколта започна чак през януари т. г. Представители на „Булгартабак“ уверили стопаните, че в началото на ноември експерти щели да започнат да обикалят селата и взимат тютюна. На каква цена обаче, все още не е ясно. Носят се слухове, че стартовата цена ще е 4, 50 – 5 лв./ кг, сподели Живко Желев от Мустрак. По думите му, ако се окажели верни, „ще обявим война на фирмите – изкупвачи, а стачки ще има до дупка“. Няма да си дадем стоката под себестойността й, категоричен е той.

По време на Третия международен форум на производителите на ориенталски тютюн, който се проведе в Пловдив преди няколко дни, стана ясно, че Световната здравна организация (СЗО) е излязла с директиви да се търси алтернатива на тютюнопроизводството. Не сме съгласни по принудителен начин да се налагат алтернативни култури на тютюна, заяви на срещата председателят на Националната организация на тютюнопроизводителите Цветан Филев. Той подчерта, че браншът внасял в хазната около 2 милиарда лева годишно от налози, акцизи и ДДС. Ако държавата не ни защити с ясна позиция, ще се лиши от тези приходи, категоричен бе Филев. От своя страна пък служебният министър на замеделието Васил Грудев обеща, че България ще подкрепи тютюнджиите. Той заяви още, че Земеделското министерство започва да се бори с мъртвите души, които източват субсидиите на тютюнопроизводителите. По данни на ведомството в регистрите съществуват неработещи фирми от 2009 г., които прибират помощите в бранша.

Диляна ЦВЕТКОВА