09
Чет, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

286 хил. лева за тържище закопани от предишното ръководство

Изгодна сделка сключи местната управа в Любимец за изграждането на Пазар на производителя. Общината се яви на търг и спечели имот на изключително благоприятна цена. Само за сумата от 36 012 лв. тя закупи 4 сгради/бивши сушилни за тютюн/ и терен от 6 декара на „Булгартабак“- Хасково, в района на жп гарата в града. Собствеността бе придобита на три пъти по-ниска цена на пето поред наддаване, организирано от частен съдебен изпълнител. Имотът ни е необходим за изграждането на пазар на производителя, а общината не разполага със собствени терени, тъй като всичко е разпродадено от предишното ръководство, заяви кметът Анастас Анастасов.

Любимец, който е известен със зеленчукопроизводството си, има остра нужда от тържище, подчерта градоначалникът.

Сделката обаче за малко да бъде провалена. Изненадващо общинските съветници от опозицията не подкрепиха участието на общината в търга. Единствено представителите на ГЕРБ в местния парламент, които имат мнозинство едва с един глас, приеха решението. Според тях то изцяло е от полза на жителите на общината.

Веднага след встъпването във владение на имота, започваме разработването на проект за изграждането на пазар на производителя по Мярка 7 на Програмата за развитие на селските райони през новия програмен период, увери кметът Анастасов. Надявам се, след като получим финансиране, до края на мандата пазарът да бъде завършен и открит, както сме обещали на избирателите, заяви той.

Междувпрочем идея за изграждане на тържище в Любимец имаше преди 6-7 години. Тогавашното ръководство на общината определи за целта терен в района на бившето селскостопанско летище, който обаче се оказа крайно неподходящ най-вече заради отдалечеността и неприятната миризма от складираните години наред и просмукани в почвата препарати за растителна защита. Похарчени бяха 286 хил. лева за построяването на три навеса , кантар и полагането на малко асфалт, като работата спря дотук. Така на практика близо 30 бона от местния бяха хвърлени на вятъра.

СМ