01
Съб, Окт
26 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Най-много желаещи, подали документи за бране на ягоди в Испания, са от Свиленград – 50 кандидати, споделиха от Агенцията по заетостта. Крайният срок за записване в бюрото по труда изтече на 20 декември. Тъй като 400-те отпуснати работни места все още не са попълнени, кампанията е удължена до 9 януари, съобщиха още от агенцията. Търсят се само жени на възраст минимум 20 г.

Всъщност половината от обявените от испанския работодател бройки са незаети. Поради това е направен и компромис с крайното възрастово ограничение. При предходните условия жените трябваше да са до 40 г., а към настоящия момент се допускат и по-възрастни, обясни главният експерт към Регионалната служба по заетостта Коста Костов.

При одобрение на кандидатите предимство ще имат предишен опит и владеене на испански език. Преминалите първия етап ще бъдат препитани на интервю от представител на испанския работодател, което ще се проведе от 13 до 15 януари в Хасково. Назначените ще получат трудов договор до края на стопанския сезон за бране на ягоди. Брутното възнаграждение е до 48 евро на ден. След удръжките за социални и здравни осигуровки реално хората ще получават дневно малко над 38 евро. Берачките ще работят по 6 ч. и половина, шест дни в седмицата. Работодателят осигурява жилището. Сумата за билета за заминаването им в Испания ще бъде удържана от първата седмична надница. Пътуването от София до Уелва, в зависимост от деня на тръгване, струва между 260 и 300 лева.

След изпълнение на трудовия договор връщането в България е за сметка на испанската фирма.

СМ