07
Нед, Авг
25 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Министър Димитър Греков на тайна обиколка из селата

Нито един от едрите производители на тютюн в Мустрак не е предал продукцията си. Няколко фирми се изредили да купуват „зеленото злато“, но цените били неприемливи – средно по 5, 50 лв./кг., което е с 2 лв. по-малко от лани. За тези пари давали само дребните стопаните, които са произвели 1 – 1,5 тона. По-едрите арендатори натирили търговците и категорично заявили, че няма да подаряват стоката си. В селото има за продан около 300 тона от „зеленото злато“.

Ако ще да хвърлим произведеното, но няма да позволим да се подиграват с труда ни, категорични са мустраклии. Въпреки това те са доста притеснени. Стоката им вече втори месец стояла кашонирана и можела да престои най-много още толкова, след което щяла да е тотално загубена като качество.

Според наши източници пък, след протеста на тютюнджиите край Харманли на 6 януари, фирмите са разпоредели на експертите си да изкупуват единствено стоката на малките производители. Хората си дават тютюна, защото нямат избор, задлъжнели са, пазаруват на вересия, подчерта кметът на Младиново Стоян Вълков. Някои от производителите дори пласирали стоката на 4, 80 лв. Сега трябва да залагаме новата реколта, за което са нужни средства, уточниха те.

Междувпрочем истински цирк разиграха пред земеделския министър Димитър Греков фирми, които изкупуват ориенталски тютюн. Това стана по време на неговата изненадваща проверка по пунктовете за приемане в хасковска област през седмицата. „До появата на министъра оценителят даваше по 5, 20 – 5, 50 лв. за килограм. Когато Греков слезе от колата, цената веднага скочи на 7 лв. Изкупи за тази сума 3 бали, което е около 6 кг. Щом видя гърба на министъра, обаче веднага свали сумата, дори под първоначалната, за да си избие парите“, разказаха възмутени стопани.

Министърът пък бе категоричен, че държавата подкрепя тютюнопроизводителите и разчита на коректност от страна на изкупвачите за успокояване на ситуацията по места и успешното завършване на кампанията. „Фирмите - изкупвачи трябва да са наясно. Тяхното отношение към тютюнопроизводителите е отношение към българската държава“, заяви министър Греков.

СМ