Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Производители: Блокираме границата с Гърция, ако изкупните цени не се вдигнат

Изкупуването започна на 6 януари, фирмите плащат между 5 и 5, 80 лв./ кг

След близо два месеца закъснение кампанията по изкупуването на тютюна в Свиленградско започна. Заради ниските цени обаче, които предлагат фирмите, производителите са гневни и се готвят за бунт. Тази година изкупвачите дават средно 5 – 5, 80 лв./ кг, което е с 2 лв. по-малко от лани. В Младиново от „Сокотаб“ дори свалили мизата под срамните 5 лв. и предлагат за кило „зелено злато“ 4, 93 лв.

По-дребните производители обаче продават, защото са в изключително тежко финансово състояние. Кампанията стартира на 8 януари, като вече има пласирани около 4 тона тютюн, съобщи кметът на Младиново Стоян Вълков. В Щит изкупвачите предлагали до 5, 80 лв./ кг. В селото плъзнал слух, че цената ще се срине и хората бързали да дадат стоката си. В Студена пък стойността на цигарената суровина била 5, 50 – 5, 80 лв./ кг. В повечето от селата добивите на тютюн са по около 100 тона.

Припомняме, че на 6 януари тютюнджиите от областта се вдигнаха на бунт. Първи тогава възстанаха от Мустрак. Още в ранни зори стотици излязоха в центъра на селото, за да призоват за старт на изкупната кампания на ориенталския тютюн в Сакар и за запазване на миналогодишните изкупни цени за сорта. Като неформален лидер на протеста се открои бившият полицай Живко Желев. Той гледа 60 декара тютюн, храни 15 работници и е един от най-потърпевшите от предлаганите ниски изкупни цени от 5 лв. за килограм. Редом до Живко крачеше и кучето му – немска овчарка, кръстена на бившия премиер Бойко Борисов. На врата на песа висеше табелка с надпис „Стачка“.

Дадохме толеранс на фирмите от една седмица да оправят цените си. Засега нещата не са се променили. Ще блокираме границата с Гърция. Щом държавата не може да се намеси, значи нямаме държава и трябва да се справим сами. Излизаме на бунт и ще мачкаме наред. Най-вероятно протестите ще са около 17 – 18 януари“, сподели Желев пред „Старият мост“.

По думите му много хора отивали до пунктовете и се отказвали да продават, но имало и такива, които давали тютюна. Причината е, че ножът е опрял до кокал и големите дългове и гладът ги принуждават да клекнат пред ниските цени, уточни той.

Освен на границата с Гърция се очаква да има протести и пред пунктовете за изкупуване на тютюн в цялата страна. „Ние сме свикнали на студ. Редно е ние като не можем да работим и те да не работят, да видим докога ще издържат“, заканват се стопаните.

Диляна ЦВЕТКОВА