28
Пон, Ное
28 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

Нито един лист тютюн не е изкупен в Свиленградско. Очаква се кампанията да стартира след Нова година, алармираха производители. В някои от селата фирмите дори не са раздали още кашони, в които да се приберат низите. „Наближават празници, а нямаме и стотинка. Какво ще дадем на децата? Ще посрещнем Коледа с хляб, сол и вода. Такова чудо не е било“, жалват се тютюнджиите.

За първи път от много години насам се случва да има толкова голямо закъснение в изкупната кампания. Миналата година тя стартира в началото на ноември, като за около месец суровината бе пласирана. „Целта на изкупвачите е да ни извият ръцете и по този начин да ни принудят да продаваме на ниска цена. Тази ситуация не е нормална. Нека държавата се намеси и ни помогне, защото всеки ден губим пари“, сподели Живко Желев, производител от Мустрак.

Припомняме, че в края на ноември тютюнопроизводители от южна България се събраха в с. Книжовник, за да обсъдят закъснялата кампания и цените на стоката си. Лани средната изкупна цена за килограм бе между 6,50 - 7 лв. Сума, задоволителна за производителите. Сега обаче се очаква прекупвачите да дадат средна цена от около 6 лв., което е неприемливо за бранша. Стоката ми е прибрана и изсушена. Падне ли ми тютюна под 7 лв. обаче няма да го дам! Драсвам клечката!“, гневи се Желев, защото разходите му за килограм тютюн били около 5, 50 лв. Прибрал е 25 т. от сорта „Крумовград 78“. „ Сметката ми не излиза никак! Трудиш се цяла година и накрая ти оценяват превиването на гърба за жълти стотинки! Аз може и тютюн повече да не гледам, но ще приключа годината зрелищно, ако няма разбиране и кампанията не стартира веднага!“, категоричен е той. Подкрепят го и колегите му, които съвсем не на шега споделиха, че вече са се запасили с туби с бензин.

Диляна ЦВЕТКОВА