17
Нед, Окт
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

480 – 490 лв./тон е изкупната цена на слънчогледа в момента. Това е два пъти по-малко в сравнение с миналата година, жалват се производители. Припомняме, че жътвената кампания стартира с 500 лв. на тон, но стойността на продукцията падна едва за няколко седмици. Засега повечето от арендаторите се въздържат да продават, но има и такива, които се нуждаят от оборотни средства и дават на безценица. Трябва да подготвим площите за новата реколта, ако не пласираме стоката, това няма как да стане, уточниха те.

Според анализаторите на пазара има вероятност цената да се повиши, но със сигурност няма да се повторят нивата от миналата година. Тогава кампанията стартира от 900 лв./тон, а в последствие достигна дори 1000 лв./тон.

За разлика от лани обаче добивите са по-високи, като средният е около 150 – 160 кг от декар. Количеството е с 60 – 70 % повече от миналата година. Както е известно, през 2012 г. климатичните условия бяха крайно неблагоприятни и арендаторите ожънаха едва по 100-ина кила от декар. Сега и качеството на реколтата е по-добро, сподели един от производителите.

По данни на Общинска служба „Земеделие и гори“ засетите със слънчоглед площи в региона тази година са 31 740 дка. Жътвената кампания е към края си, като комбайните са обработили 25 000 декара.

Диляна ЯНКОВА