24
Пон, Ян
22 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

240px-Merlot GrapeХората спират беритбата на лозята, връщат камионите празни. Готвят бунт срещу ниските цени

Цената на гроздето в Свиленградко внезапно се срина до 35 стотинки за килограм. В началото изкупуването започна на 50 ст., на 19 септември сутринта изкупвачите даваха 45 ст. за кило мерло, а следобед вече предлагаха с по 10 стотинки по-малко. Същата цена предлагаха и за другите винени сортове. Лозарите от Студена, Левка, Димитровче и др. спряха беритбата и върнаха камионите празни. Хората са готови на бунт заради унизителните цени, които им предлагат.

„Аз с тия пари не мога да си покрия препаратите за пръскане, торовете, заплащането на берачите, да оставим къртовския труд, който съм положил - оплака се производител от Димитровче, който гледа 20 дка лозя. - Догодина ще го оставя това лозе, няма никакъв смисъл да се занимавам с него. Миналата есен беше по-добре, дадохме гроздето по 60 стотинки, а по-хубавото вървеше и по 80.“

Възмутен от ниските изкупни и е едрият земеделски производител Димо Димов, който има 1 000 лозови насаждения. „Ако трябва, ще блокираме магистралата, но подобно изнудване няма да търпим“, категоричен е той.

Тази година добивът на грозде е по-висок от лани с около 20 – 30%, което се отразява негативно на цената. Въпреки че продукцията е с много добро качество и висока захарност, пазарът е много труден. Като цяло у нас тази година цените на гроздето са с около 20% по-ниски, в сравнение с 2012 година. През последните години вносното грозде зае трайно място на пазара и търговците не търсят българско грозде, или, ако го правят, предлагат ниски изкупни цени. Болшинството от винарските изби пък създадоха собствени масиви от хиляди декари лозя и дребните производители няма къде да пласират продукцията си.

СМ