09
Чет, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

t1Производители от Южна България протестираха тук заради орязаните европейски субсидии

Тютюнджии от Южна България протестираха на пътя за ГКПП Капитан Петко войвода. На 11 юли около 100 души блокираха за 20-ина минути платното за граничния пункт. Заетите в бранша, скандираха „Не на дискриминацията“ и разпиляха бали с тютюн на шосето. Зам.-председателят на Националната асоциация НАТ-2010 Асен Кичуков сподели пред „Старият мост“, че ден по-рано участие в протеста са заявили повече хора, а сега са дошли по-малко. Според него производителите са били заставени от ДПС да не присъстват.

Мотото на тази партия е: „Дръж народа гладен и беден, за да ти е верен!“, заяви Кичуков. На 11 юли протести имаше още на граничните пунктове Дунав мост и Илинден.

До мащабната проява се стигна след като ЕС отказа да субсидира българските тютюнопроизводители в новия програмен период 2014 – 2020 г. Ние не протестираме срещу правителството, а срещу решението на Европейската комисия тютюнът да не бъде включен в списъка със земеделски култури, които ще получават финансиране през новия програмен период, подчерта Живко Желев – производител от Мустрак. Искаме Европа да ни чуе, ние не сме хора втора ръка, заяви още той. „Не искаме да тежим на държавния бюджет, най-добре е да получаваме европейско финансиране. Утре правителството може да каже: „В криза сме, пари няма.“ Искаме яснота. Да останем тук да работим, а не по чужбина“, сподели пък земеделецът Дечо Маринов.

От името на всички тютюнопроизводители Асен Кичуков обясни, че протестът им не засяга само българското правителство, но и целия Европейски съюз. Нямало как другите държави в ЕС да получават референтни средства в продължение на 7 години, а единствено България да бъде дискриминирана. Той уточни, че Гърция прибира по 4 евро на килограм тютюн. Не искаме да бъдем дискриминирани, а равнопоставени. Готови сме на гладни стачки в Брюксел, каза още Кючуков. От думите му стана ясно, че другата седмица ще бъде изпратена декларация до Европейската комисия и Съвета на министрите. В нея ще се настоява преразглеждане на вече взетото решение и връщане на тютюна в списъка на земеделските култури за подпомагане за следващия програмен период. „Надеждата ни е в добрата воля на нашите европейски партньори, за да поправим нещата, макар и със закъснение. Не приемат ли искането ни, то ще търсим възможност чрез държавния бюджет да се субсидира тютюнопроизводството", каза още зам.-председателят на НАТ-2010. Не промени ли решението си ЕС до септември, тютюнджиите ще настояват да се озаконят националните плащания, които да бъдат в размер на 160 млн. лева годишно.

Ако не бъдат чути, земеделците се заканват да направят партия, която да защитава интересите им. „В правителството и министерствата работят най-некадърните чиновници - от долу до горе. Министър Нихат Кабил навремето пропусна, може ли да си представите, сроковете за кандидатстване на евросубсидии“, обясни Живко Желев. „Вместо да ги чакаме политиците, ще си направим една партия. 42 хиляди в България отглеждат тютюн. Заедно със семействата им и работниците стават 200 хиляди“ преброи Желев и даде за пример себе си. Идеята за учреждаване на партия, която да защитава интересите им, се прие радушно от всички присъстващи.

Същия ден на Дунав мост се събраха около 3 000 протестиращи тютюнопроизводители. На място при тях дойде министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който заяви категоричната си подкрепа към работещите в отрасъла. В разговорите си с недоволните производители министърът за пореден път посочи, че националните доплащания за тютюнопроизводството ще продължат до 2020 г. "Имаме съгласието на премиера за още 11,5 млн. лева, които също ще бъдат отпуснати. Друго искане - да има гаранции за следващата година, също е уговорено. Постави се въпросът за новия програмен период. Тютюнопроизводството за България е важен отрасъл. Нямаме подкрепа от ЕС, но за българските тютюнопроизводители ще има до 2020 г. национално финансиране", заяви проф. Греков пред протестиращите край Русе. t2

Диляна ЦВЕТКОВА