05
Нед, Дек
14 Нови статии

Селско стопанство
Инструменти
Шрифт

400 души се търсят за бране на ягоди в Испания, съобщиха от Агенцията по заетостта.

Желаещите трябва да са жени на възраст от 25 до 40 години. Опитът, придобит от работа в селското стопанство в България или в чужбина, е предимство. Ако кандидатите са работили в Испания, трябва да посочат испанското ЕГН (NIE) и периода на заетост. Освен това трябва да са физически здрави, без заболявания на опорно-двигателния апарат, да нямат проблеми с кръвното, алергии и да са свикнали на тежък физически труд, който ще се полага ежедневно.

Брутното заплащане на ден е 39,4 евро, а след удръжките пада на 38,08 евро. Работното време е 6,5 часа на ден при шестневна работна седмица. Транспортните разходи се удържат от заплатата. Настаняването е за сметка на работодателя в жилища до ягодовите полета, но берачките ще трябва сами да си плащат храната. Връщането до България е за сметка на работодателя, ако заетостта е до края на кампанията – около средата на юни.

Заявления за работата се подават до 20 декември в местното Бюро по труда, заявиха оттам. Одобрените по документи ще се явят на интервю, което ще се проведе в два града в страната – Хасково и Разград между 13 и 17 януари. Очаква се берачките да заминат след средата на февруари 2014 г. Трудовите договори се подписват на място в Испания. Пробният период, през който работниците могат да бъдат освободени без предизвестие, е до 15 дни.

СМ