09
Пет, Дек
29 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

Христо Янев също искал да купи имота на брат си

Бизнесмени от Харманли станаха собственици на мелницата и складовете за зърно на потъналото в дългове свиленградско дружество „Хранко инвест“ ООД. Хасковският окръжен съд отхвърли жалбата на управителя Бойко Янев и обяви продажбата, извършена от частния съдебен изпълнител Самуил Пеев през февруари т. г., за законна. Решението не подлежи на обжалване.

Мелницата на „Хранко“ е купена за 589 хил. лв. от „Хлебна промишленост“ АД – гр. Харманли, притежание на Тенчо Лилянов, Величко Минев и Даниел Гаргов. При публичната продан това е най-ниската предложена цена. При наддаването са участвали още двама играчи. Любопитното е, че единият от тях е „СААБ Корпорейшън“, собственост на брата на Бойко Янев – Христо. Фирмата е предложила най-високата цена -  1 270 711 лв. и е била обявена за купувач на имота.  Поради невнасяне на цената в определения срок, с протокол от 14. 02. 2011 год., съдебният изпълнител е обявил за купувач на имота „Белла България” АД – гр. Пловдив, от страна на което дружество е направено второто по размер предложение – 1 211 911 лева. Известно е, че това предприятие купи друга фалирала фирма на Яневи - „Витта Фуудс“ От „Белла“  обаче също не са внесли парите и така печели третият - „Хлебна промишленост“.

Мелницата на Яневи бе обявена за продан с начална цена  1, 275 млн. лв.още през 2009 г., когато три фабрики на братята бяха турени на тезгяха заради ипотека в полза на Райфайзенбанк и "Райфайзен лизинг България" за 9.2 млн. лв. Свиленградските бизнесмени дължат пари и на доста предприятия, както и неизплатени заплати на работниците.

СМ