09
Чет, Дек
14 Нови статии

Промишленост и търговия
Инструменти
Шрифт

За първи път българско вино достига границата от 90 точки, която бележи най-добрите вина в света в класацията, известна като скалата Паркър. The Wine Advocate, сайтът на най-известния винен експерт в света - Робърт Паркър, оцени българско вино с рекордните 90 точки, което е най-високият резултат, получаван досега.
"Това може да промени изцяло отношението към тази държава като винопроизвидител", са коментарите на топ-експерти по повод този успех.
Робърт Паркър, познат още като "Императорът на виното" и "Носът за милион долара", е известен американски винен критик, чийто дегустационни отзиви се четат от всички познавачи на вино по света.

Рейтингът на неговото издание "The Wine Advocate" е основен фактор при определянето на световните цени на вината и най-вече тези от Бордо. В сайта на Паркър има оценки на девет вина от фирма Katarzyna Estate.
Известно е, че самият Паркър лично дегустира само три вида вина - от Бордо, Калифорния и Рона. За него обаче работи екип от винени специалисти, разпределени по области. В случая Reserve 2007 е дегустирана от Марк Скуайърс. От 2008 г. Скуайърс дегустира за The Wine Advocate вина от региона на Гърция, Ливан, Кипър, България и Румъния.
"Виното понася дъба много добре, въпреки че има и леки нюанси на ванилия", коментира Марк Скуайърс качествата на Reserve 2007.
Reserve 2007 ще се появи на световния пазар през 2011 г. Виното е продукт на най-старите лозя в Katarzyna Estate, засадени през 2004 г. Reserve 2007 е бленд 60/40 от Каберне Совиньон и Мерло. Отлежавало е в бъчви 24 месеца.

СМ