14
Нед, Апр
14 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

80 на сто от служителите в свиленградската митница имат висше образование. Това стана ясно, след като започна събирането на документи за ценз и квалификации на митничарите във връзка с предстоящите 15-процентни съкращения във ведомството.

Само 20 – 30 души от 350-те работещи в тукашното звено не притежават дипломи за завършена бакалавърска или магистърска степен. Това са хора предимно на възраст или пък такива, които не са пожелали да се сдобият по някакъв начин с тапия. Около 10-ина процента пък са тези, които са завършили повече от едно висше, съобщиха отлично информирани източници.

На практика по личен състав учреждението се оказва с най-висок образователен ценз на територията на община Свиленград.

Както „Старият мост“ пръв писа, всички митничари тотално ще бъдат подложени на тест за компетентност, за да се отсеят кои ще останат и кои 52-ма ще бъдат съкратени от работа. При подбора ще се гледа образованието на служителите, като 25 точки ще се дават за висше. Известно предимство ще се дава и за владеенето на чужд език и компютърната грамотност, като за тях бонусът е по 1 точка. Тези познания и умения обаче трябва да се докажат със съответния документ. „Не само по документи трябва да ги гледат, ами и да вземат да ги изпитат като ученици дали могат да говорят и боравят с компютър“, коментират местни зевзеци.

В социологически изследвания митниците са сред трите най-корумпирани учреждения, затова реформата, която се предвижда в агенцията, цели спиране на корупцията и по-добра събираемост на приходите в бюджета. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков, който обяви в сряда какви промени предприема правителството в Агенция "Митници".  Митниците се редуцират от 17 на 9. Закриват се 19 митнически бюра, като с новосъздадените броят им става 39. Закриват се и 7 митнически пункта, като броят на пунктовете след реформата става 34. Закриват се Митница София, Митница Аерогара София, Митница Благоевград, Митница Кюстендил, Митница Перник, Митница Кулата, Митница Калотина, Митница Добрич, Митница Видин, Митница Силистра. Запазват се само петте регионални митнически дирекции - Варна, Бургас, Русе, София, Пловдив. 
Очакван ефект от реализирането на икономии чрез съкращаване на щата с 553 бройки или 14.9% съкращение на персонала ще доведе до икономии от фонд „Работна заплата” и задължителни осигуровки в размер на 450 000 лева месечно или 5.4 млн. лева годишно. През декември ще стане ясно колко от останалите ще си тръгнат след проверка на уменията, при която ще се държи сметка и за конфликт на интереси, коментира Дянков пред национални медии. Назначенията на ръководния състав и на редовите инспектори ще стават чрез конкурс. Служителите на митниците ще преминат през тестове в четири нива за проверка на нивото им на компетентност, обяви шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Според него тестовете ще установят и степента на лоялност на митничарите.

СМ