17
Сря, Апр
24 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт
 Огромно напрежение цари сред служителите в свиленградската митница и „Пътни такси и разрешителни“ /бившият БИАС/ в очакване на обявените съкращения на персонала. „И митничари, и биасаджии само за това говорят, в момента на границата е ужас – всички са полудели“, довериха на „Старият мост“ вътрешни хора от двете ведомства.

Най-страшно било пълното неведение, което пораждало всевъзможни слухове.

Нищо не се знае – коя длъжност ще остане, коя ще се съкрати, вайкат се граничните служители. Не били наясно и синдикатите, които провели разговори с ръководството на високо ниво. Възможно било целият персонал на „Пътни такси“ да отиде на трудовата борса. Други говорят, че най-много 3 – 4 на сто от биасаджиите ще бъдат прехвърлени към митниците, и то тези, които са работили с конкретната компютърна програма. По този начин щяла да се осигури приемственост в работата.

Разнобой има и в информацията за броя на митничарите, които ще бъдат съкратени. От Агенция „Митници“ са съобщили, че те ще са 58. В сайта на централата обаче фигурира числото 48, а според РМД-то в Пловдив омаханите ще са 64. Всеки момент се очаква да стартира процедурата за подбор на кадрите, които ще останат на работа. Както „Старият мост“ писа, това ще стане посредством четиристепенен тест, с който да се проверят както знанията, така и лоялността на служителите. Особени затруднения обаче се очакват при прилагането на един от критериите – образование. Подавляващата част от персонала на свиленградската митница са с висше образование, че и с по две, като повечето дори били отличници, твърдят запознати.

Междувременно стана ясно, че тече процедура за избор на изпълнител на тоталното видеонаблюдение, което ще обхване целия ГКПП Капитан Андреево. Обществената поръчка е на голяма стойност, той като ще бъдат монтирани голямо количество камери.

СМ