19
Пет, Апр
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Закриват бюрата в Капитан Андреево и Димитровград. Тест отсява кой да остане на работа

Структурни промени и оптимизация на дейността предприема Министерството на финансите в свиленградската митница. Мащабната реформа ще обхване не само тукашното ведомство, но и цялата Агенция „Митници“. Засега документът за реорганизацията се пазел в тайна. Той щял да бъде огласен от министъра на финасите Симеон Дянков след одобрението му от Министерския съвет идната седмица.

От Агенция „Митници“ са дошли на място и са изискали от ръководството пълен отчет за разстановката на персонала по отдели – колко души работят, каква точно е дейността им и т. н., научи „Старият мост“. Целта била да се придобие цялостна представа, за да се намери начин да се оптимизира организацията.

При реализацията на замислените промени около 50 – 60 служители от  управлението в Свиленград ще бъдат съкратени. Митническото бюро в Капитан Андреево, в което работят 6 души, ще бъде закрито, тъй като такова има и на Гарата, а то било по-натоварено. Бюрото в Димитровград със 7 – 8 служители също ще бъде затворено, понеже само на 15 км – в Хасково, има такова звено. В областния град митническият персонал ще бъде редуциран с 50 на сто и сведен до 5 – 6 души. Съкращения наполовина се очакват и в митническото бюро в Кърджали.

Предполага се, че съставът на смените също ще бъде намален. Сега в една смяна са по 32 – 33-ма митничари, а според специалистите от Агенция „Митници“ са необходими не повече от 27 – 28 души.

Съкращенията няма да бъдат извършени механично, съобщиха отлично информирани източници. Основният критерий за оставане на работа щял да бъде доброто познаване на митническата материя – нормативни документи, режими, тарифи и т. н. Пресяването щяло да стане с тест, на който ще бъдат подложени всички митничари.

Точно 350 служители работят в свиленградската митница. Само един – двама от тях са навършили възраст и най-вероятно ще бъдат пенсионирани. От резултатите на теста ще зависи кои още петдесетина ще си отидат . Извънсписъчният състав /около 20 души – чистачки, шофьори и др./ няма да бъде променян.

Междувпрочем, станаха известни и още идеи на министър Дянков за бъдещото функциониране на митниците в България. Според осведомени, масово ще се прилага практиката товарите да пътуват, запечатани с електронни пломби, които ще отчитат и изминатите километри, за да няма отклонения от курса, обявен при влизане на границата.

В мобилните екипи за проверки по пътища, офиси и складове отново щели да влязат хора от "Краун Ейджънтс". Мотивът бил, че експертите на английските консултанти получават хонорар от 100 евро на час и било скъпо и неефективно да бъдат подкупвани.

Целта на реформата била да се концентрира контролът и максимално да се затруднят измамите и контрабандистите. Допълнителен ефект се търсел и в икономии на пари.

Стефка КОЛЕВА