25
Чет, Юли
29 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Местят шефовете на пункта Марин Иванов и на смяна Веска Добчева, те лягат болни. Ръководителят на РГС – Елхово комисар Стоянов пенсиониран

Началникът на ГКПП Капитан Андреево Марин Иванов бе махнат от поста и пратен на „зелена граница“ в Болярово, Ямболско. Временно най-големия граничен пункт на южната ни граница ще ръководи досегашният му заместник - началник гл.инспектор Румен Митев. Рокадата бе обявена при личното посещение на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов тук на 4 септември.

Иванов бе спряган от някои за стола на комисар Николай Чилингиров, началник на граничния полицейски участък в Свиленград. Вместо това обаче бе пратен в девета глуха. Осведомени твърдят категорично, че той бил човек на ДПС и близък с депутата от Догановата партия Юнал Лютви. Спедитори пък се оплакват, че разрешавал само на фирмата на Лютви-младши, която също се занимава със спедиция, да работи вътре в пункта, докато тях не ги допускал. Марин Иванов бе назначен на Капитан Андреево след спечелен конкурс за длъжността, така че е твърде възможно да заведе съдебно дело срещу заповедта на министър Цветанов.

Началничката на смяна Веска Добчева също бе омахана от пункта. 46-годишната гранична полицайка е  преназначена в ГКПП – Силистра. Това не е първото дислоциране на Добчева. През август 2002 г. Тя е изпратена РГС Елхово “по целесъобразност”, а преди две години отново е върната на Капитан Андреево като началник на смяна.

След заповедта на Цветан Цветанов здравословното състояние на Румен Иванов и Веска Добчева явно се е влошило и двамата са излезли в отпуск по болест.

Министърът е приел и заявлението за прекратяване на трудовото правоотношение на директор на РГС - Елхово комисар Стоян Стоянов поради навършване на години за пенсиониране. По-вероятно било обаче, казват отлично информирани източници, Стоянов да е бил „поканен“ да излезе в дългосрочен заслужен отдих.
Посещението на министър Цветанов на ГКПП -Капитан Андреево бе кратко. Той и придружаващите го дошли и връчили заповедите за кадрови промени. После Цветанов казал, че не е доволен от работата и след смените очаква пресичане на контрабандата, нелегалния трафик и корупцията.

Стефка КОЛЕВА