23
Вт, Юли
35 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Кантарът и винетките минават към митницата

Легендарната гранична служба Управление „Пътни такси и разрешителни“ /УПТР/ се ликвидира. Това стана ясно в сряда при окончателното приемане от Народното събрание на промените в Закона за пътищата. След публикуването на нормативния акт в „Държавен вестник“, което ще стане в близките дни, на всички близо 50 служители от звеното на УПТР на ГКПП Капитан Андреево,  Лесово и Капитан Петко войвода ще бъдат връчени предизвестия за освобождаване от работа.

Над 30 на сто от тях в момента са приходящи от вътрешността на страната, като повечето са назначени от предишния министър на регионалното развитие Асен Гагаузов. До лелеяното досега от мнозина работно място в Свиленград пътуват хора от Нова и Стара Загора и селата,  от София, Симеоновград. Тук, въпреки неудобствата на дългите разстояния, далеч от дома си се труди и съпругата на покойния кмет на Раднево Нончо Воденичаров.

Занапред за кантара и винетките ще отговаря митницата. Такава е практиката е в много европейски страни, дори и в Сърбия, съобщиха служители от ведомството. В тукашното управление ще бъде създадено звено, което ще поеме дейността му по контрол на разрешителните за международни превози, събиране на такси и глоби за превишен товар. Митничарите ще отговарят и за билбордовете край републиканските шосета, крайпътните заведения и др. Засега не е ясно дали в звеното ще бъдат назначени част от съкратените, макар че, според запознати, списъкът с имената бил изготвен. В митницата обаче също се готви редуциране на състава и вероятно битката кой да остане ще бъде жестока.

Бившият БИАС, сега УПТР, съществува от близо 25 години. Това е втората гранична служба, която се ликвидира, след като през 1999 г. бе закрит граничен медицински пропускателен пункт. Тази година пък беше орязана дейността на граничните ветеринари, като бе премахната задължителната дезинфекция на преминаващите автомобили.

Сега с промяната ще се постигне  по-стриктен контрол на товарите и по-голяма събираемост на дължимите такси и глоби, тъй като данните се засичат и общо се изпращат по електронен път до крайната дестинация, коментират специалисти. В момента дейностите на управлението „Пътни такси и разрешителни“ се дублирали с тези на митничарите и имало съмнения за корупция. Така например срещу известна сума се събирали по-ниски такси - не до отправния пункт, а до по-близко място.

Събраните от митницата пари от винетки, такси и глоби щели да отиват по сметките на Пътната агенция, която с промяната в закона минава от пряко подчинение на премиера към строителното министерство. Нова схема за финансиране на пътищата не се обмисляла.

СМ