24
Сря, Юли
36 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

stavriСъбаряне на незаконните строежи започна в Ставри Димитрово, известно като „митничарското село“, започнаха в четвъртък в 10 часа. Това е втората акция на Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ в селището край язовир „Ивайловград“.

bagerПървата незаконна вила, която багерът срути, бе двуетажна масивна сграда. Събарянето на подобна сграда струва на държавата 2000 лева. Тези пари ще бъдат търсени от собствениците по съдебен ред.

В началото на декември от ДНСК съобщиха, че до Коледа ще бъдат премахнати  принудително 25 незаконни строежа на територията на язовир "Ивайловград", а до средата на януари пък ще бъдат съборени още пет незаконни постройки в землището на ивайловградското село Покрован.

Багерите рушнаха първите имоти във „веселото село“ през пролетта т. г.. Акцията на ДНСК започна на 30 март, охранявана от много полицаи. Очакваше се до 29 април да бъдат съборени 15 незаконни постройки, изградени върху държавна земя. Тъй като собствениците на тези сгради се водят неизвестни, цялата акция по събарянето е платена от държавата. Една от първите вили, които емна тогава мощната руска верижна машина „Ковронец“, беше и първата, построена през 70-те години на миналия век на това място – тази на завод“Сакар“. Както „Старият мост“ писа, бившият кмет на Свиленград Атанас Атанасов беше на мястото по време на акцията, но бе спокоен за вилата си, която е сред малкото узаконени. В селището обаче токът и водата бяха прекъснати.

СМ