19
Нед, Май
23 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

mitnСнеха обвиненията срещу Георги Георгиев и съпругата му Татяна Славова за източване на ДДС

Оневинен за прословутата ДДС афера за 4 млн. лева ексмитничар ще съди държавата за причинени имуществени и морални щети. Георги Георгиев е решен твърдо да търси правата си, дори и да стигне до Страсбург. Бившият служител от Митница Свиленград Георги Георгиев и съпругата му Татяна Славова са невинни за източване на 4 млн. лв. ДДС от държавната хазна. Това реши на свое заседание от 25 октомври т. г. Пловдивският апелативен съд. От двамата са снети и обвиненията за участие в организирана престъпна група по чл. 321, ал. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. За невинни Апелативният съд обяви и останалите 7 обвинени по делото, което се точи години наред.

Сагата започна през септември 2005 г., когато от МВР разтръбиха на пресконференция, че при мащабна операция, реализирана от 27 екипа полицейски служители от НСБОП и регионалните дирекции в Хасково, Бургас, Пловдив и София са арестувани 10 души, сред които и двамата нашенци. Задържаните бяха обвинени, че само за стотина дни чрез документи с невярно съдържание са реализирали около 20 млн. лв. „кух оборот“, от който са източени 4 млн. лева ДДС чрез т. нар. турско карго. Според разследващите между членовете на тази престъпна структура били изградени конспиративни връзки, те действали в строга йерархична подчиненост и с точно разпределение на функциите – създаване и експлоатиране на фирми, извършване на търговски сделки и преводи на пари. Начело на организираната група били двама софиянци и трима бургазлии. Част от обвиняемите осъществявали контрола на вноса и обмитяването на стоките, които са минавали през ГКПП Капитан Андреево за Калотина и митническо бюро Горубляне. На пресконференцията през септември 2005 г. тогавашният директор на РДВР Иван Петров посочи, че именно Георги Георгиев координирал паричните потоци и контролирал т. нар. водачки, 12 на брой, при пренасяне на стоката. Фирмата на жена му пък подпомагала престъпната дейност.

Последвалото следствие завършва с обвинителен акт по чл. 321, ал. 1 и 2 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание „лишаване от свобода“ до шест години. Делото в Хасковския окръжен съд /ХОС/ стартира през 2008 г. и завършва с осъдителни присъди. Две години по-рано – през 2006 г., комисията „Кушлев“ налага възбрана и запорира имущество и банкови сметки на семейството на стойност общо над 500 000 лева, за да обезпечи бъдещи вземания. Втората съдебна инстанция обаче отмени присъдата на ХОС в частта, в която подсъдимите са признати за виновни и осъдени и прекратява наказателното производство. Деветимата са освободени и от задължението да заплатят съдебните разноски в размер на 21 686 лв.

„Ще си търся правата, ще съдя държавата за нанесените на мен и семейството ми морални и материални щети – сподели пред „Старият мост“ Георги Георгиев. - Имуществото ми бе запорирано, името ми бе опетнено, освободен бях от работа в митницата. Без вина. Затова някой трябва да понесе отговорността и аз ще се боря за това.“

СМ