01
Пет, Мар
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Местните куфарни търговци използвани за „мулета“, дрогата скрита в туби с течен прах и памперси

 Канал за трафик на над 70 кг хероин беше разбит на граничния пункт Капитан Андреево при съвместна операция на служители от Агенция “Митници” и антимафиоти от Хасково. Наркотикът е бил разпределен в четири автомобила, а за мулета са били използвани семейства от Свиленград, които се занимават с куфарна търговия. Задържани са 10 души, сред тях и поръчителят на пратката. Сред арестуваните са и няколко свиленградчани, жители на ромската махала. Общата стойност на хероина е над 6 милиона лева. От окръжната прокуратура в Хасково съобщиха, че на 7 от арестуваните ще им бъдат повдигнати обвинения.

Според неофициална информация, в ареста в Хасково е зам.-председателят на ДПС в Свиленград Демир Демирев, който държи магазин за обувки „Булдозер“ на общинския пазар.

Зад решетките е и свиленградчанинът Митко Асенов, също търгуващ с обувки. Под стража са и шуреите на Митко – братята Петър и Митко Росенови Илиеви, с прякори Буци и Муци, както и Гочо Юлиянов. Всички са на възраст между 27 и 35 години.

Схемата за пренасяне на наркотици бе пресечена в сряда при изключително професионална работа на митнически инспектори на ГКПП Капитан Андреево. На операцията са присъствали двама финландски наблюдатели от Фронтекс. Около 17 часа при проверка на лек автомобил "Мерцедес" митничарите намерили в туба с течен прах за пране скрити 31 пресовани пакета хероин. Шофьорът от Свиленград, който пътувал със семейството си, казал, че тубата в Турция му е дадена от мъж от Пловдив, също като него от ромски произход. Срещу сумата от пет лева „мулето” трябвало да я пренесе в България, след което да си я вземе мъжът, което я изпраща. Името на поръчителя, според източници на „Старият мост“, е Юсуф Мехмед – Ходжата. При следствените действия е установено, че той има нелегален склад в Пловдив.

39-годишният Юсуф бил раздал такива туби и на други хора, които трябвало да минат границата през половин час. Свиленградчанинът заявил, че отдавна работят с този човек, като му носят прах, белина, омекотители, шампоани и т.н. Пловдивчанинът им ги давал в Одрин, пренасяли ги в България и после той минавал по къщите им и ги прибирал с микробуса си. Те били съгласни, тъй като иначе отивали само за няколко стека цигари в Турция и биха събудили подозрения у митничарите, ако не носят никаква стока.
Нашенецът посочил и другите коли, които получили туби, една от които била на опашката. При проверката на автомобила отново е намерен пластмасов съд с хероин. Появила се трета кола, с ямболска регистрация, в която пак имало подобна туба. Шофьорът обаче казал, че е я е намерил до кошовете с боклук, които са на КПП-то. На опашката пристигнали и останалите, които трябвало да носят туби. От разговорите с тях станало ясно, че са били предупредени по телефона, че е станала издънка, и изхвърлили товара. Така една от тубите е оставена до кофа за боклук, която пък е прибрана от шофьора на колата с ямболска регистрация. На КПП -то се появил и сливенски бус, в който също имало туби, но празни. Там обаче в пакети с памперси са намерени четири пакета хероин. Всички заловени казали, че трябва да има още една такава туба, четвърта, останала до турския безмитен магазин. Митническите инспектори се свързали с турските служби на Капъкуле и тя е намерена от служителите в Турция до фрий шопа.

Поръчителят Юсуф Мехмед е заловен на път за Пловдив. С него в ареста е и приятелката му, която при задържането се опитала да изхвърли няколко сим карти и телефони. Очевидци твърдят, че той се появил в махалата в сряда вечерта. Близки на арестуваните обаче го емнали: „Какво търсиш тука, нашите хора ги задържаха!“ Той запалил колата и духнал. Засега не е известно дали „мулетата“ са знаели, че пренасят дрога. Според запознати обаче никак не било изключено те да са били наясно в какво се забъркват. Така например при последвалите следствени действия в ромската махала бил разкрит склад, пълен с памперси. Явно пренасящите пелените са знаели в кой пакет има дрога, за да върнат точно него на поръчителя, смятат разследващи.

В момента на ГКПП Капитан Андреево се проверяват детайлно всички влизащи от Турция автомобили, без значение дали пътуващите са познати на митничарите или не. Заради щателните инспекции на пункта се образуват дълги опашки от коли, които чакат с часове.

СМ