27
Пон, Май
20 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Пореден служител върнат от съда. Търсят компютърен специалист за митницата

До 2 години една трета от състава на митниците ще бъде обновен, каза в Русе директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. „Мисля, че в рамките на няколко години нещата коренно ще се променят – с млади, интелигентни и некорумпирани хора, заяви той при откриването на базов седеммесечен курс за обучение на митнически инспектори. В него участват 30 души от четири митници в страната – Русе, Пловдив, Свиленград и Свищов. Танов съобщи още, че създадените вече шест мобилни групи, които ще контролират международните пътища, минаващи през България, ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение и мобилни рентгени.  В учебния център в Балчик в момента се обучават и 2 кучета – лабрадори. С тях ще се експериментира какви са им възможностите при търсенето на скрити цигари, уточни директорът на Агенция "Митници“.  За борба с контрабандата ще бъдат закупени два големи съвременни рентгена с пари от Световната банка и още четири с българско финансиране. Цената на единия е в порядъка на 2-3 милиона евро, информира Танов.

Още един бивш служител на свиленградската митница е възстановен на работа от Върховния административен съд /ВАС/. С решение от 14 юни т. г. тричленен състав е отменил заповедта за съкращение на Атанас Стойчев, старши инспектор. Решението не подлежи на обжалване, така че харманлиецът Стойчев става девети поред държавен служител, който е върнат в митницата. Преди дни пък сред колегите си се завърнаха Елена Мандиева и Христо Сталев.

Както „Старият мост“ писа, очаква се по-голямата част от омаханите при чистката в края на 2009 г. служители да бъдат върнати от съда. Във всички митници в страната тогава бяха извършени съкращения, но такова масово отменяне на заповеди за уволнение като в свиленградската никъде другаде не се наблюдава, довериха ръководни кадри от Агенция „Митници“. Те виждат причината за прецедента в лошо свършена работа на комисията, която извърши подбора преди 2 години и половина. Впрочем, уволнението на Стойчв е обявено за незаконно, тъй като пък спрямо него правилата за подбор не били приложени, сочат мотивите на ВАС.

Конкурс за компютърен специалист в Свиленград обявиха от Агенция „Митници“. Спечелилият конкурса ще бъде назначен на длъжността „старши експерт“ в сектор „Експлоатация на информационни системи“  към централното митническо управление, а местоработата ще е в митница Свиленград. Щатът е вакантен от близо 1 година, след като предишният титуляр премина на друга работа.

Кандидатите за мястото трабва да имат висше образование в областите Инженерно-техническа, Математика или Информатика с минимална степен бакалавър. Изисква се и професионален опит 3 години и/или придобит четвърти младши ранг. Предимство са доброто владеене на чужд език, отличните комуникационни умения и познания по алтернативни операционни системи.

Конкурсът се състои от два компонента – тест за професионална компетентност и психологическа пригодност и интервю. Документи за участие се приемат всеки работен ден но 30 юни в деловодството на свиленградската митница.

Минималната основна заплата на новоназначения компютърен специалист ще е 396 лева.

СМ