20
Чет, Юни
28 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

gumaЗадържаха кола, движеща се върху 400 кутии цигари

Опит за контрабанда на 200 мастербокса контрабандни цигари бе осуетен на ГКПП Капитан Петко войвода, информираха от Агенция „Митници“.

На 12 юни, около 21.00 часа на граничния пункт пристигнал товарен автомобил „Скания“ с полуремарке, пътуващ по документи от Гърция за Румъния. Камионът с благоевградска регистрация бил управляван от гръцкия гражданин К. Д. на 40 години. С него пътувал и сънародникът му Е. Б. /60 г./. Пред служителите от мобилната митническа група шофьорът представил документи от благоевградска фирма. Фактът, че в хладилно ремарке се превозват домашни вещи възбудило подозренията на митничарите. Те обаче станали категорични след прегледа на представените фактура и ЧМР, според които получател на товара е фирма с гръцко име със седалище в „Будапеща, Румъния" /?!/. Обърканите обяснения на шофьора окончателно затвърдили подозренията за опит за контрабанда. Митничарите информирали служителите на „Гранична полиция", които ескортирали товарния автомобил за щателна проверка до ГКПП Капитан Андреево. 
Там с рентгенова апаратура се установило, че в хладилното ремарке, зад „тапа" от два сандъка с текстил и домашни вещи, са укрити кашони с цигари. Откритите контрабандни папироси възлизат на 1 998 000 къса. 100 мастербокса са от марката „Point", а по 50 мастербокса от марките „Vertus" и „Regena". Всички са без бандерол.
По случая е съставен акт за нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. Контрабандните цигари са иззети, а камионът и полуремаркето - задържани. Двама гръцки граждани също били задържани.
Този случай илюстрира констатацията, направена от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов на проведената преди седмица Международна конференция „Противодействие на контрабандата на цигари на Балканите“, че една четвърт от цигарите без бандерол, задържани при движение в нарушение на акцизното законодателство, са предназначени за нелегална търговия на българския пазар, казаха от Агенция „Митници“. Останалите три четвърти са предназначени за нелегална търговия в другите държави членки на ЕС, допълниха от там.

При проверка на автомобил, преминаващ през ГКПП Капитан Андреево, пък дежурните митнически инспектори установили, че в гумите му били натъпкани по около 10 стека цигари. Общо 392 кутии „Кинг Ред" били извадени от четирите движещи се гуми. Срещу нарушителя е съставен акт по Закона за митниците. Освен че нанася щети на бюджета и легалните търговци, подобен способ за контрабанда крие и съществен риск за останалите участници в движението, коментират гранични служители.
7 784 кутии цигари и 19,5 кг тютюн са задържали за пет дни митничарите на  ГКПП Капитан Андреево. 2 896 кутии и 8 кг тютюн са иззети от 98 преминаващи, тъй като са били над нормата за безмитен внос. За същия период, по метода на анализ на риска при щателни митнически проверки били открити 4 888 кутии цигари и 11,5 кг тютюн, за които са съставени 76 акта за установяване на административни нарушения. Десет от актовете са срещу неизвестен извършител.

СМ