03
Нед, Мар
27 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Едва 37 допуснати до езиковия тест

Две трети от кандидатите за митничари отпадат от надпреварата в конкурса за обявените 10 места за младши инспектори в Митница Свиленград. Това стана ясно, след като излязоха резултатите от проведения писмен изпит с три теста – за интелигентност, професионална компетентност и интегритет, на който се явиха 126 мераклии за вакантните места. Едва 37 от тях са прескочили бариерата и са допуснати до следващия етап на конкурса – езиков тест. Останалите са постигнали резултати под минималния, определен съгласно чл. 27, ал. 3 от НПКДС, и участието им в процедурата за подбор на нови кадри се прекратява.

Тестът за проверка на езиковата компетентност се проведе в петък /3 юни/ от 12,00 часа в зала на комплекс „Свилена“. Както „Старият мост“ писа, на първия изпит всеки от кандидат-митничарите написа на листче какъв чужд език владее. Според това заявление бяха подготвени листовките за проверка на езиковата компетентност. Основната част от кандидатите – 30 души, в петък решаваха тест по английски език. Трима бяха предпочели немски, двама – руски, а по един – гръцки и турски език. Очаква се не по-късно от 10-и юни успешно преминалите втория изпит да бъдат поканени на финално интервю, което ще се проведе в София. Новоназначените след края на конкурса инспектори ще започнат работата си в митниците със седем месечен базов курс за обучение по общите стандарти за ЕС. Приетите на работа ще стартират с основната заплата за заемане на длъжността от 420 лв. Те ще бъдат разпределени както на граничните пунктове и бюра, така и в администрацията.

Както „Старият мост“ писа, над 170 кандидати подадоха документи за участие в конкурса. От тях 146 бяха допуснати до първия изпит, като 20 не се явиха.

По-голям наплив имаше на предишния конкурс за 5 места за младши митнически специалист в сектор „Пътни такси и разрешителни“, проведен през лятото на миналата година. Тогава документи подадоха 240 души.

СМ