21
Пет, Юни
21 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

 

Някои отпаднали след интервюто заради подозрения в конфликт на интереси

 

Само двама души успяха да прескочат всички препятствия в приключилия конкурс за младши инспектори и ще бъдат назначени в свиленградската митница. Макар процедурата да бе обявена за 10 щатни бройки, се оказа, че от допуснатите по документи 146 кандидати едва 1,3 на сто отговарят на изискванията на Агенция „Митници“ за заемане на длъжността. С всички поставени задачи са се справили свиленградчанинът Стоян Андонов Стоянов, компютърен специалист, и 25-годишният хасковлия Петър Янчев Иванов, завършил УНСС. Очаква се двамата, ако не се откажат да заемат длъжността, да получат заповедите си за назначение в законоустановения 7-дневен срок.

Както „Старият мост“ писа, 126 мераклии за работа в свиленградската митница се явиха на втория етап от конкурса и решаваха три теста – за интелигентност, професионална компетентност и интегритет. До следващото ниво – езиков тест, бяха допуснати 37 от тях.

За последния етап на конкурса – интервю, комисията с председател Тодор Караванов – началник на Митница Свиленград, отся 14 души. Доста от излезлите на финалната права обаче били орязани заради съмнения в конфликт на интереси, научи „Старият мост“. Според неофициална информация, поне няколко души са отпаднали заради родствени връзки с държавни служители. Интервюто бе проведено в сряда, а още на следващия ден – 9 юни, кандидатите бяха уведомени за резултатите. Новоназначените ще преминат 7-месечен базов курс на обучение.

Така от обявените 10 щата за младши инспектори в свиленградската митница 8 остават незаети. За да се попълнят, ще трябва да бъде насрочен нов конкурс. Запознати обаче твърдят, че такава процедура може и да не бъде стартирана с оглед необходимостта да бъдат осигурени работни места на възстановени от съда бивши митничари по служебно правоотношение. Вече шестима ексслужители на свиленградската митница, уволнени при съкращенията в края на 2009 г., са върнати на работа.

СМ