19
Чет, Май
29 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Лично Бойко Борисов разпоредил началникът на свиленградската митница да даде оставка, той отказва

Директорът на Агенция „Митници“ ген. Ваньо Танов поиска оставката на началника на свиленградската митница Стефан Марашев. Това е станало по разпореждане лично на премиера Бойко Борисов, след като националните медии гръмнаха с „новината“, че Марашев е един от собствениците на вили в т. нар. митничарско село край яз. Ивайловград.

Въпросът е обсъждан на правителствено заседание в сряда, на което министър-председателят  е направил изключително остро изказване.

"Министър Дянков, не може сегашният шеф на митницата там да е един от тези лица.

Ако има ръководство на митниците, то би трябвало отдавна да го е отстранил. Надявам се в рамките на днешния ден. И също – директорът на митниците да установи кои хора под него са допринесли всичко това да се случи. Защото, ако аз съм шеф на митницата и чета изказвания от типа – да дойдат с празни куфарчета да им ги напълним, значи тези хора години наред са ги пълнили. Това означава просто всички пълначи на куфарите да си заминават, а ако не искат да си заминат – да кажат на кого са ги давали, къде са ги пращали. Защото при нас не са идвали те самите. С това нещо казват, че видите ли това им е зорът на сегашните управляващи, че няма кой да дойде да напълним куфарчетата. Ние куфарчета не щем. Държавната дотация за ГЕРБ е толкова голяма, че ние имаме толкова пари в партията, че не можем и да ги харчим, сложили сме ги на влог. Дянков и Плевнелиев, с прибирането днес в министерствата – кадрови наказания, отстраняване и това трябва да се прекрати”, заявил премиеръ, видно от стенограмата. Заедно с оставката на Марашев е поискана и тази на директора на строителния надзор в България Иван Симидчиев. На другия ден Симидчиев депозира молба за напускане.
От пресцентъра на Агенция „Митници“ разпространиха съобщение, че Танов

вече е поискал оставката на началника на Митница Свиленград. В случай, че същият не подаде такава, данните от декларациите по чл. 10, ал 6 от ЗМ, както и информацията от Община Любимец и от ДНСК – Хасково ще бъдат използвани за образуване на дисциплинарно производство и дисциплинарно дело от дисциплинарен съвет на Агенция „Митници” по реда на чл. 96 от Закона за държавния служител, се казва в съобщението.

Марашев обаче е отказал да подаде оставка и срещу него вече тече проверка. Пред „Старият мост“ той заяви, че  вилата му е строена върху частна земя и е узаконена, затова не се чувства виновен за нищо. Според Марашев това е поредната целенасочена атака срещу него, както е станало при дисциплипарното му уволнение и после при връщането му на поста.

Стефан Марашев е роден през 1958 година. Работи в системата на митниците от края на 80-те. През 1991 година става началник на отдел "Щателен митнически контрол" в митница Свиленград, а от юни 2002 година бе назначен от тогавашния директор Асен Асенов за началник на свиленградската митница. Марашев бе дисциплинарно уволнен през 2008 г. с обвинение, че е възстановил неправомерно акцизи. След повече от година съдът го обяви за невинен и го върна начело на митницата в Свиленград.

СМ