17
Нед, Ян
17 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Стефан Марашев преназначен за държавен инспектор, засега. Заместникът му Георги Костадинов поема поста временно

Митницата в Свиленград е обезглавена. Досегашният й началник Стефан Марашев е преназначен на по-ниска длъжност, а управлението й е поверено временно на единствения зам.-шеф Георги Костадинов. Подобно редуциране на ръководството на тукашното ведомство е безпрецедентно. Досега свиленградската митница винаги е имала началник и двама заместници. Стефан Марашев преминава на експертна длъжност. Заповедта му е подписана от директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов на 21 октомври и е в сила от 22 октомври.

Засега Марашев е преназначен за  държавен инспектор и най-вероятно ще работи в администрацията.  Имало обаче влиятелни кръгове, които не желаели оставането му в системата изобщо и, според запознати, му търсели цаката да го елиминират, защото бил неудобен. Самият той отказа коментар защо е променил мнението си, след като само преди дни заяви пред „Старият мост“ че няма да подаде оставка, защото това би означавало, че признава вина. Предполага се, че други „аргументи“ са го довели до решението да хвърли оставка. Според запознати, Танов до последно е стоял зад Марашев и го е защитавал, обаче явно надмощие са взели  по-силни „фактори“.

„В резултат на разговорите , които директорът на Агенция „Митници" допълнително е провел със Стефан Марашев - началник на Митница Свиленград, г-н Марашев е подал заявление и е преназначен на експертна длъжност в Митница Свиленград.  Междувременно разпоредената от директора на Агенция „Митници" процедура по събиране на информация относно законосъобразността на притежавания от г-н Марашев имот в района на яз. Ивайловград продължава. Очаква се да бъдат предоставени данни от НАП и останалите компетентни институции“ - съобщиха специално за „Старият мост“ от пресцентъра на Агенцията в отговор на писмено запитване. По-късно тази информация бе публикувана в електронния вестник „Митници“ и препечатана в други медии.

Със заповед на Ваньо Танов от 22 октомври овакантения от Марашев пост временно поема заместник-началникът на свиленградската митница Георги Костадинов. В заповедта няма упоменат срок, съобщиха от пресцентъра на Агенцията. Така ведомството фактически остава без зам.-шеф, защото от м. май т. г. единствен Костадинов заема тази длъжност. Сега той ще трябва да изпълнява и двете функции, което на практика е невъзможно за дълго време. Очаква се в 6-месечен срок да бъде обявен конкурс за длъжността „началник на Митница Свиленград“.

Както „Старият мост“ писа, отстраняването на Марашев бе поискано лично от премиера Бойко Борисов. Това стана, след като националните медии гръмнаха с „новината“, че Марашев е един от собствениците на вили в т. нар. митничарско село край яз. Ивайловград.

Въпросът е обсъждан на правителствено заседание в сряда, на което министър-председателят е направил изключително остро изказване. По-късно бе оповестено, че постройката в Ставри Димитрово е една от осемте, които са законни. Няма да бъде изненада обаче, ако и това положение претърпи промени.

СМ