13
Съб, Юли
19 Нови статии

Митница
Инструменти
Шрифт

Ваньо Танов на 4-часов разпит в ГДБОП. Висш държавен служител покровителствал контрабандния канал, съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов

Още арести се очакват по операция „Далаверата“, която стартира в Свиленград със задържането на двама нашенци. Антимафиотите продължават акцията. Според запознати с разследването  спецполицаите дебнат митничари и техни шефове, работещи в ключови регионални дирекции на агенцията. Те са заподозрени, че подпомагат няколко големи контрабандни канала. Замесени били и спедиторски фирми и търговци.

Твърди се, че въпросните канали освен за цигари, алкохол, горива, китайско и дубайско карго, служели и за трафик на наркотици през България.

По аферата е разпитван и лично шефът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов. Той е бил извикан от дознател в ГДБОП и близо 4 часа е давал показания пред бившите си подчинени. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пък съобщи, че контрабандният канал е покровителстван от висш държавен служител. По думите му акция "Далаверата"  кореспондира с изготвения от него доклад за ситуацията в митниците, който е изпратен на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков.
Както „Старият мост“ пръв писа, операцията срещу далавери с карго на митницата започна в Свиленград, когато бяха арестувани спедиторът Росен Иванов и бизнесменът Георги Калпакчиев. При акцията бяха задържани общо петима. Съдът наложи постоянна мярка на трима от тях - Иванов, Калпакчиев и бившия служител от „Пътни такси и разрешителни“ на ГКПП Кулата Юлиян Пандов. Предстоят и други арести, потвърди главния секретар на МВР Калин Георгиев.  Според осведомени източници някои от задържаните са „пропели“. Те разказали, че цялата контрабанда, която минава през ГКПП Капитан Андреево, "е била пропускана със заповед отгоре". При разпитите, водени от антимафиоти, арестуваните споменали и за още няколко канала, които минавали "под шапката" на големи началници в София.

Осведомени твърдят, че в „Далаверата“ е намесена и свиленградска счетоводна къща. Антимафиоти рушнали фиса й и проверявали всички документи. Тукашни търговци пък ходили в митницата да си търсят стоката от задържаните при операцията четири тира, за които „Старият мост“ писа.

СМ